TORT DLA ZOSI

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Taki tort przygotowałam na chrzciny mojej drugiej córeczki Zosi.

  • 2 godz.

Składniki:

  • BISZKOPT:
    6 jajek
    1 szkl. mąki tortowej
    1 szkl. mąki ziemniaczanej
    1,5 szkl. cukru
    6 łyżek wody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    MASA:
    900g kremówki
    8 łyżeczek żelatyny
    1,5 cukru waniliowego
    5 łyżeczek cukru pudru
    DODATKOWO:
    250g zmiksowanych truskawek
    mały słoik dżemu z czarnej porzeczki lub jagodowego
    200g rurek waflowych suchych
    gotowe dekoracje pasujące do okazji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort dla zosi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT.Białka ubijamy z cukrem na sztywno, dodajemy wodę a następnie żółtka, dokładnie miksujemy. Oba rodzaje mąki przesiewamy razem z proszkiem i delikatnie porcjami mieszamy z pianą, tak aby nie upadła. Tortownicę o śr. 24cm wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i pieczemy ok.30-40 min (do suchego patyczka) w temp. 180st. Po wystudzeniu dzielimy na 4 krążki.
  • 2. MASA.Żelatynę namaczamy w pół szkl. wody, po czym podgrzewamy do rozpuszczenia. Kremówkę ubijamy dodając cukier puder i cukier waniliowy, a następnie cienkim strumieniem wlewamy żelatynę cały czas miksując.
  • 3. PRZEŁOŻENIE. Masę dzielimy na 4 części. Pierwszy krążek smarujemy dżemem na który wykładamy 1/4 części masy.Następnie kładziemy drugi krążek, który smarujemy tylko masą, potem trzeci krążek posmarowany zmiksowanymi truskawkami i masą. Przykrywamy ostatnim blatem biszkoptowym i cały tort dokładnie obkładamy masą śmietankową. Rurki przycinamy na wysokość tortu i układamy obręcz, którą możemy obwiązać ozdobną wstążką. Górę dekorujemy odpowiednio do okazji.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować