Tort Dino

0 (0 ocen)

  • 3 min

Zrobiłam go razem z mężem na urodziny syna Huberta, który wprowadził do naszego domu "Erę dinozaurów". Do dziś jest ich wielkim fanem.

  • 3 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 5 jajek,
    - 3/4 szkl. mąki pszennej
    -1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
    - 3/4 szkl. cukru
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

    Masa :
    - galaretka wiśniowa
    - śnieżka

    Gotowa masa plastyczna do zdobienia tortów.
    Barwniki - zielony, żółty i brązowy.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort dino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielamy od żółtek , ubijamy . Następnie dodajemy cukier.Miksujemy.Łyżką powoli łączymy z żółtkami i mąkami wymieszanymi z proszkiem do pieczenia. biszkopt pieczemy w misce metalowej (w celu uzyskania kształtu ) ok. 15-20 min. Studzimy.Przekrawamy na dwie części.
  • 2. Masa:
    Przygotowujemy galaretkę w 1.5 szkl. wody.Studzimy. Śnieżkę ubijamy wg. przepisu i łaczymy z tężejącą galaretką. Przekładamy wystudzony biszkopt. tak aby powstał kształt półkola.Na wierzch biszkop smarujemy dżemem po to aby dobrze przykleiła się masa plastyczna.
  • 3. Masę plastyczną łączymy z barwnikami.Największa ilosć powinna być barwnika zielonego , który pokryje cały biszkopt . Wałkujemy też z zielonej masy szyje i ogon.Na pokrycie biszkopta wycinamy koło ok. 30 cm .
    Wycinamy żółte łatki i przyklejamy na "dżem " .

Porady

Kolory masy mogą być wg. własnych upodobań. Masa może być też wykonana z budyniu i utarta z masłem. Ogon i szyję wałkujemy i przyklejamy to tułowia. Biszkopt przed obłożeniem masą plastyczną przekładamy na tortownicę i cały smarujemy dżemem o dowolnym smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować