Tort dietetyczny ombre (dieta wątrobowa) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować biszkopt:
Jaja ubić z cukrem na puszysta masę, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (dodawać po łyżce, delikatnie mieszając). Ciasto wyłożyć na natłuszczoną i wysypaną bułka tartą tortownicę. Następnie upiec biszkopt w piekarniku (lekko nagrzany, 170 stopni), wystudzić, przekroić.
2.Następnie przygotowujemy masę ombre:
Galaretki jagodowe razem z 1 łyżeczką żelatyny rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody, studzimy. Zimna galaretkę łączymy mikserem z jogurtem jagodowym, odstawiamy w chłodne miejsce. Gdy zacznie tężeć wykładamy na spód biszkopta. Następnie tak samo postępujemy z galaretkami truskawkowymi i jogurtem truskawkowym oraz z galaretkami brzoskwiniowymi i jogurtem brzoskwiniowym. na warstwę brzoskwiniową wykładamy wierzch biszkopta
3.Galaretkę pomarańczową razem z 1 łyżeczką żelatyny rozpuszczamy w szklance wody. Śnieżkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Zimną galaretkę wlewamy do śnieżki, mieszamy. Gdy zacznie tężeć wykładamy na ciasto, smarujemy boki tortu i dekorujemy. Trzeba działać szybko, masa tężeje.
Porady
Jeśli chcemy możemy użyć innych smaków jogurtów i galaretek.
Komentarze