Tort dziwaczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT JASNY- z podanych składników upiec biszkopt.Piec około 30min.w temp.180stop.C.
BISZKOPT MAKOWO-KOKOSOWY-z podanych składników upiec biszkopt.Piec około 25min.w temp.180stop.C.Po upieczeniu i ostudzeniu wycinamy krążki szklanką
CIASTO KAKAOWE-wymienione składniki,rozpuścić.Po ostudzeniu dodać 4żółtka,2płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,2szkl.mąki pszennej,zapach migdałowy.Na końcu wmieszać delikatnie pianę ubitą na sztywno.Piec około 40min.Po upieczeniu i ostudzeniu wycinamy krążki szklanką.
KREM:Szklankę mleka zagotować z cukrem waniliowym i kryształem.W pozostałym mleku rozkłócić żółtka i mąkę pszenną i ziemniaczaną.Powoli wlewając na gotujące się mleko-cały czas mieszając aż do zgęstnienia,a następnie ostudzić.Gdy krem ostygnie,utrzeć margarynę i po łyżce dodawać kremu,cały czas ucierając.
krem utarty dzielimy na połowę-jedna część zostaje jasna,a do drugiej dodajemy 2łyżki kawy rozpuszczalnej(rozpuścić w odrobienie wody).
PRZEKŁADANIE CIASTA!!!!
1)biszkopt jasny
2)masa z kawą
3)biszkopt makowo-kokosowy z krążkami kakowymi
4)masa jasna
5)biszkopt ciemny z krążkami makowo-kokosowymi
6)polewa lub jeśli zostanie masy można wierzch również wysmarować masą
Porady
Jeśli chcemy uzyskać więcej masy należy dodać więcej margaryny lub masła.
Do masy również możemy dodać odrobinę spirytusu.
Wierzch ciasta można udekorować wedle własnego uznania.
Tort pieczemy na dużej blaszce.
Komentarze