krem kokosowy
1/2 l mleka
10 dag wiórek kokosowych
250 g miękkej margaryny (Palma z murzynkiem)
ok 6 łyżek cukru pudru
1,5 opakowania budyniu waniliowego
nasączenie
sok z jednej cytryny
1/2 szkl przegotowanej wody
2 łyżki cukru
dodatkowo
ok. 10 wiórek kokosowych
czerwony barwnik
dżem morelowy
Tort "dwa serca" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt 1
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier i wanilię oraz po jednym żółtku. Łyżeczkę octu wymieszać z wodą i dodać do masy jajecznej. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek przesiać. Dodawać po łyżce. Na koniec dodać czerwony barwnik. Przelać do formy ( kształt blaszki nie ma w zasadzie znaczenia) i piec około 45 min w 180 stopniach.
2.Biszkopt kakaowy
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier oraz po jednym żółtku. Ocet wymieszać z wodą i dodać do masy jajecznej. Mąkę pszenną, ziemniaczaną,proszek i kakao przesiać. Stopniowo dodawać. Z pierwszego biszkoptu wyciąć serca (zostawić 3). Na spód blachy wyłożyć odrobinę ciasta i ułożyć je w dwóch rzędach. Wylać resztę pokrywając dokładnie czerwony biszkopt. Piec około 1,5 godz w 180 stopniach.
3.Krem kokosowy
Budyń wymieszać w połową szklanki mleka. Resztę zagotować z wiórkami. Wystudzić. Miękką margarynę utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać budyń.
4.Sok z cytryny wymieszać w wodą i cukrem. Biszkopt przekroić na dwie równe części. Nasączyć dobrze jedną, posmarować dżemem i kremem kokosowym. Położyć drugi biszkopt i również dobrze go nasączyć, szczególnie w miejscu, w którym znajdują się serca. Resztą kremu posmarować cały tort i pozostałe 3 serca.
5.Czerwony barwnik rozmieszać w odrobinie wody. Dokładnie wymieszać z wiórkami. Odstawić na chwilę aby trochę przeschły. Obsypać nimi serca. Ułożyć je na torcie. Udekorować według własnego pomysłu.
Porady
Do kremu lepiej dodać budyń kokosowy ale ciężko go u mnie dostać. Można rónież zastąpić go śmietankowym.
Komentarze