Torcik robi się szybko i jest naprawdę smaczny. A najlepsze jest to, że nic nie trzeba do tego przygotowywać dodatkowo. Jest chleb, twarożek i warzywa, no nic tylko zasiadać i jeść :) No dobrze może tylko herbatkę :)
25 min
Składniki:
twaróg 3 szt. (każde op. po 250 g)
jogurt naturalny 1 op. (390 g) u mnie Bakoma gęsty
pęczek szczypiorku
ogórek konserwowy 5-6 szt.
papryka czerwona 1 szt.
chleb tostowy 12 kromek
szynka kilka plasterków lub parówki ok 3 szt.
do dekoracji: ogórek świeży i serek śmietankowy naturalny (u mnie łaciaty)
sól i pieprz
Tort chlebowy z twarożkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W dużej misce rozgniatam twarożek z jogurtem prawie na pastę, dodaję drobno pokrojony szczypiorek, sól, pieprz i wszystko mieszam.
Paprykę, ogórka konserwowego i szynkę lub parówkę (albo jedno i drugie :) ) kroję w drobną kosteczkę.
Na talerzu układam 4 kromki chleba tak żeby powstał kwadrat (gdy kromki są nie równe lepiej przyciąć je troszkę) następnie wykładam 1/3 twarożku i rozsmarowuje równo, wykładam 1/2 papryki, ogórków i szynki. Czynność należy powtórzyć czyli 4 kromki chleba, twarożek, papryka, ogórki i szynka. Na koniec kładę 4 kromki chleba i cały tort równo smaruję twarożkiem (boki również). Zdobię torcik ogórkiem pokrojonym w plastry oraz serkiem śmietankowym (włożyłam go do rękawa cukierniczego).
Komentarze