Tort Charlotte z serem i musem czekoladowym

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

Dzisiaj zapraszam Was na tort - mój pierwszy samodzielnie wykonany. Postawiłam na łatwiejszą opcję i wybrałam taki, którego nie trzeba piec. Owszem, jest trochę pracochłonny, ale uważam, że warto go zrobić.

  • 5 godz.

Składniki:

  • 3 tabliczki gorzkiej czekolady
    300 ml śmietanki 30%
    2 czubate łyżki żelatyny
    400 ml śmietanki 36%
    4 łyżki cukru pudru
    80 dag waniliowego serka homogenizowanego
    2 opakowania podłużnych biszkoptów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort charlotte z serem i musem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 10 dag czekolady pokruszyć i rozpuścić w kąpieli wodnej. A następnie lekko ją ostudzić. Ubić na sztywno śmietankę 30% i stopniowo dolewać do niej czekoladę. Wymieszać i odstawić do schłodzenia.
  • 2. Żelatynę wsypać do szklanki i wlać wody tyle, by ją przykryła. Energicznie mieszać, aż do rozpuszczenia. Wlać trochę gorącej wody i ponownie wymieszać.
  • 3. Śmietankę 36% ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dodać serek homogenizowany i miksować przez kilka sekund. Dodać żelatynę i ponownie zmiksować.
  • 4. Spód i boki tortownicy wyłożyć podłużnymi biszkoptami. Moja rada: te przy bokach lepiej przekroić na pół, bo inaczej będą bardzo wystawały poza tort. Nałożyć masę serową i wstawić do lodówki w celu schłodzenia. Na stężony serek wyłożyć mus czekoladowy. I znów wstawić do lodówki na min. 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
  • 5. Pozostałe czekolady rozpuścić lub zetrzeć obieraczka do warzyw. Udekorować listkami świeżej mięty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować