Dzisiaj zapraszam Was na tort - mój pierwszy samodzielnie wykonany. Postawiłam na łatwiejszą opcję i wybrałam taki, którego nie trzeba piec. Owszem, jest trochę pracochłonny, ale uważam, że warto go zrobić.
5 godz.
Składniki:
3 tabliczki gorzkiej czekolady
300 ml śmietanki 30%
2 czubate łyżki żelatyny
400 ml śmietanki 36%
4 łyżki cukru pudru
80 dag waniliowego serka homogenizowanego
2 opakowania podłużnych biszkoptów
Tort charlotte z serem i musem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.10 dag czekolady pokruszyć i rozpuścić w kąpieli wodnej. A następnie lekko ją ostudzić. Ubić na sztywno śmietankę 30% i stopniowo dolewać do niej czekoladę. Wymieszać i odstawić do schłodzenia.
2.Żelatynę wsypać do szklanki i wlać wody tyle, by ją przykryła. Energicznie mieszać, aż do rozpuszczenia. Wlać trochę gorącej wody i ponownie wymieszać.
3.Śmietankę 36% ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dodać serek homogenizowany i miksować przez kilka sekund. Dodać żelatynę i ponownie zmiksować.
4.Spód i boki tortownicy wyłożyć podłużnymi biszkoptami. Moja rada: te przy bokach lepiej przekroić na pół, bo inaczej będą bardzo wystawały poza tort. Nałożyć masę serową i wstawić do lodówki w celu schłodzenia. Na stężony serek wyłożyć mus czekoladowy. I znów wstawić do lodówki na min. 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
5.Pozostałe czekolady rozpuścić lub zetrzeć obieraczka do warzyw. Udekorować listkami świeżej mięty.
Komentarze