TORT CHAŁWOWY

4.5 (143 ocen)

  • 2 godz.

Dla miłośników chałwy.

  • 2 godz.

Składniki:

  • biszkopt:
    -6 jajek
    -2 łyżki wody
    -1 szklanka cukru
    -1 szklanka mąki
    -0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do piecz.
    -2 łyżki oleju

    -1/2 szklanki mocnej kawy, pocukrowanej
    -dżem brzoskwiniowy
    -1/2 białej czekolady, posiekanej
    -1/2 ciemnej czekolady, posiekanej

    krem chałwowy:
    -3/4 l. mleka
    -2 budynie czekoladowe
    -30 dkg. chałwy
    -1 masło (250g.)

    krem krówkowy:
    -1/2 masła
    -1 puszka gotowej masy krówkowej

    -1 gorzka czekolada
    -5 dkg.margaryny
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Dżemy Kawy Tort chałwowy

Tort chałwowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do białek wlać wodę i ubić, potem z cukrem. Dodawać po żółtku i dalej ubić. Stopniowo przesiewać mąki z proszkiem do jajek, i lekko wymieszać.Na koniec dodać olej i lekko wymieszać.Przelać do tortownicy, posmarowanej tylko na dnie.25x25.
    Piec ok.20 min. w 175*.
    Po przestygnięciu przekroić na 3 placki..
  • 2. Ugotować budyń. Odstawić z pieca i do gorącego wkruszyć chałwę. Wymieszać i schłodzić. Masło zmiksować, dodając po łyżce budyniu.
    Pierwszy blat biszkoptu, nasączyć posłodzoną kawą.
    Posmarować jakimś dżemem.
    Wyłożyć połowę kremu.Posypać posiekana białą czekoladą.
    Przykryć następnym krążkiem biszkoptowym.
    Nasączyć, posmarować resztą kremu.
    Tutaj posypać ciemną posiekana czekoladą.
    Przykryć ostatnim krążkiem.
  • tort w przekroju 3. Zmiksować i posmarować cały tort.
    Czekoladę rozpuścić z margaryną na parze.Ostudzić do letniego i polać tort, "za nitką".
    Można było odłożyć trochę kremu chałwowego i zrobić rozetki.
    Ja ułożyłam, pokrojone Ptasie mleczko-czekoladowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować