Pyszny torcik z ciastem z wafelkami Prince Polo i masą brzoskwiniową.
Składniki:
Upiec jasny biszkopt z 4 - 5 jajek w tortownicy o średnicy 28 cm.
Ciasto z Prince Polo:
8 białek
3 żółtka
szczypta soli
200 g cukru
100 g mielonych orzechów włoskich
100 g prażonego na suchej patelni słonecznika
100 g wiórków kokosowych
100 g wafelków Prince Polo (2 wafle XXL pokruszone na kawałki)
100 g rodzynek
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa brzoskwiniowa:
1 puszka brzoskwiń w syropie (850 g)
4 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 czubate łyżki mąki pszennej
5 żółtek
200 g masła
Masa zielona na wierzch:
1 gotowy krem do tortów śmietankowy
szczypta zielonego barwnika
Dodatkowo:
Ciastka Stokrotki (na koła)
Ciastka Delicje (na właz)
Długie żelki (na gąsienice)
Pisaki cukrowe (do zrobienia napisu)
Petarda (na lufe czołu)
1.Ciasto z Prince Polo:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy cukier i ubijamy do jego całkowitego rozpuszczenia, dodajemy żółtka i miksujemy, następnie pozostałe składniki i delikatnie mieszamy łyżką.
Masą napełniamy 2 tortownice o średnicy 28 cm , wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 15-20 minut, wyjmujemy, studzimy.
2.Masa brzoskwiniowa:
Brzoskwinie odcedzamy z syropu. Odmierzamy syrop i dolewamy tyle wody, aby mieć 500 ml płynu, zagotowujemy.
Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy oba rodzaje mąki, pół szklanki wody i całość wlewamy na gotujący się sok z brzoskwiń, zagotowujemy cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy wierzch folią spożywczą, aby nie utworzył się kożuch i studzimy.
Miękkie masło ucieramy z ugotowanym brzoskwiniowym budyniem na gładki krem.
Brzoskwinie kroimy drobno i dodajemy do kremu, mieszamy.
Masą przekładamy krążki ciasta (ciasto z Prince Polo - 1/2 masy - biszkopt jasny - 1/2 masy - ciasto z Prince polo).
3.Z przełożonego ciasta wycinamy kontury czołgu (ciasto najlepiej zrobić dzień wcześniej, by dobrze stężało).
4.Tort pokrywamy zieloną masą (krem przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i na końcu dodajemy zielony barwnik) i dekorujemy.
Komentarze