Tort CZOŁG

4.5 (190 ocen)

Pyszny torcik z ciastem z wafelkami Prince Polo i masą brzoskwiniową.

Składniki:

  • Upiec jasny biszkopt z 4 - 5 jajek w tortownicy o średnicy 28 cm.

    Ciasto z Prince Polo:
    8 białek
    3 żółtka
    szczypta soli
    200 g cukru
    100 g mielonych orzechów włoskich
    100 g prażonego na suchej patelni słonecznika
    100 g wiórków kokosowych
    100 g wafelków Prince Polo (2 wafle XXL pokruszone na kawałki)
    100 g rodzynek
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa brzoskwiniowa:
    1 puszka brzoskwiń w syropie (850 g)
    4 łyżki cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 czubate łyżki mąki pszennej
    5 żółtek
    200 g masła

    Masa zielona na wierzch:
    1 gotowy krem do tortów śmietankowy
    szczypta zielonego barwnika

    Dodatkowo:
    Ciastka Stokrotki (na koła)
    Ciastka Delicje (na właz)
    Długie żelki (na gąsienice)
    Pisaki cukrowe (do zrobienia napisu)
    Petarda (na lufe czołu)
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Ciasto

Tort czołg - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto z Prince Polo:
    Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy cukier i ubijamy do jego całkowitego rozpuszczenia, dodajemy żółtka i miksujemy, następnie pozostałe składniki i delikatnie mieszamy łyżką.
    Masą napełniamy 2 tortownice o średnicy 28 cm , wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 15-20 minut, wyjmujemy, studzimy.
  • 2. Masa brzoskwiniowa:
    Brzoskwinie odcedzamy z syropu. Odmierzamy syrop i dolewamy tyle wody, aby mieć 500 ml płynu, zagotowujemy.
    Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy oba rodzaje mąki, pół szklanki wody i całość wlewamy na gotujący się sok z brzoskwiń, zagotowujemy cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy wierzch folią spożywczą, aby nie utworzył się kożuch i studzimy.
    Miękkie masło ucieramy z ugotowanym brzoskwiniowym budyniem na gładki krem.
    Brzoskwinie kroimy drobno i dodajemy do kremu, mieszamy.
    Masą przekładamy krążki ciasta (ciasto z Prince Polo - 1/2 masy - biszkopt jasny - 1/2 masy - ciasto z Prince polo).
  • * 3. Z przełożonego ciasta wycinamy kontury czołgu (ciasto najlepiej zrobić dzień wcześniej, by dobrze stężało).
  • 4. Tort pokrywamy zieloną masą (krem przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i na końcu dodajemy zielony barwnik) i dekorujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować