Tort czekoladowo-żurawinowy z bezą

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Tort ma być smaczny i ładny. Smaczny oznacza dla mnie nie za słodki, kwaskowy, o wyraźnie wyczuwalnej głównej nucie. Ładny to skromny, bez zbędnych ozdób i szczegółów

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt czekoladowy
    • 6 jajek
    • 1,5 szklanki cukru
    • 3/4 szklanki kakao
    • 2 szklanki mąki
    • 1 cukier waniliowy
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka sody
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1 szklanka mleka
    • 1/2 szklanki oleju
    Bita śmietana:
    • 1/2 litra śmietany 30-36%
    • 4 czubate łyżki cukru pudru
    • 250 g serka mascarpone
    • 1 słoiczek (szklanka) dżemu żurawinowego
    Piana zaparzana
    • 4 białka
    • 300 g cukru
    • 1/2 szklanki wody - 125 ml
    • 1 łyżeczka octu 10%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Tort czekoladowy Desery

Tort czekoladowo-żurawinowy z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    • Białka ubić na sztywno, dodać cukier, cukier waniliowy i ubijać dalej, dodawać po jednym żółtku i na koniec kakao.
    • Wsypywać mąkę na przemian z mlekiem i olejem, delikatnie ubić na gładką masę dodając resztę składników.
    • Piekarnik nagrzać do 160 st.C. Ciasto wylać do 3 małych tortownic wyłożonych papierem do pieczenia. Piec każde po 20 minut.
    • Sprawdzić patyczkiem, jeśli będzie mokry, to piec jeszcze po 5-10 minut.
  • 2. Krem śmietankowy
    • Serek mascarpone rozmiksować na gładką masę.
    • Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno.
    • Połączyć mascarpone ze śmietaną bez zbędnego ubijania.
  • 3. Składanie tortu
    • Jeden blat ułożyć na tortownicy, rozłożyć 1/2 dżemu żurawinowego, na to 1/3 kremu śmietanowego. Położyć drugi blat i lekko docisnąć, powtarzając cały proces.
    • Położyć trzeci blat, rozsmarować sam krem na wierzchu tortu i na bokach.
  • 4. Piana zaparzana
    • Cukier rozmieszać z wodą i octem i gotować ok. 10 minut.
    • Syrop będzie gotowy, gdy po dmuchnięciu na widelec zamoczony w nim pojawią się piórka - nitki.
    • Białka ubić na sztywną pianę, po czym wlewać bardzo powoli syrop cały czas ubijając, aż do wystudzenia. Piana ma być bardzo gęsta i gładka.
    • Całą pianę rozsmarować na wierzchu i bokach tortu rysując widelcem ozdobne rozety.
    • Na koniec użyć palnika gazowego do kremu Brulee i opalić delikatnie pianę.

Porady

Biszkopt jest mocno kakaowy i mokry, a więc nie wymaga nasączania

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować