Tort czekoladowo-wiśniowy z nutką alkoholu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkpot ciemny:
Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek przesiać razem do miseczki. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę ze szczyptą soli, powoli dodając cukier i cukier waniliowy. Dodać żółka, ciągle ubijać. Dodać mąkę z proszkiem i kakao, delikatnie i dokładnie wymieszać. Piec w tem. 170stopni przez 35-40min. (Używam tortownicy 27cm). Po upieczeniu i ostudzeniu przekroić na pół. Oba blaty nasączyć.
2.Biszkopt jasny:
Jajka ubić, stopniowo sypać cukier, cukier waniliowy. Na koniec delikatnie wsypać mąkę z proszkiem. Piec w tem. 170stopni przez 35min. (Używam tortownicy 27cm). Po upieczeniu i ostudzeniu przekroić na pół, oba blaty nasączyć.
3.Masa wiśniowa:
Sok, skrobię ziemniaczaną, cukier i alkohol, wymieszać i zagotować. Dodać wiśnie. Chwilę gotować. Gorącą masę wyłożyć na nasączone ciemne blaty.
4.Masa czekoladowa:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Do serka dodać ciepłą czekoladę - ubić. Do serka dodać delikatnie smietanę - wymieszać.
5.Od spodu:
Biszkopt ciemny nasączony
Masa wiśniowa
Masa czekoladowa
Biszokopt jasny nasączony
Masa czekoladowa
Biszkopt ciemny nasączony
Masa wiśniowa
Masa czekoladowa
Biszkopt jasny nasączony
Masa czekoladowa
Boki posmarować masą czekoladową, obsypać posiekanymi orzechami
Na torcie ułożyłam napis z literek i ozdobiłam kwiatkiami i masą czekoladową
Komentarze