Tort czekoladowo-wiśniowy z nutką alkoholu

0 (0 ocen)

Tort upiekłam pierwszy raz na urodziny męża, teraz robię go kilka razy w roku

Składniki:

  • Biszkopt ciemny:
    5 jajek
    5 łyżek mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 szkl cukru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    cukier waniliowy
    szczypta soli

    Biszkopt jasny:
    5 jajek
    1 szkl cukru
    1 szk mąki
    1 łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier waniliowy

    Masa wiśniowa:
    2 słoiczki dżemu wiśniowego
    1 szkl soku z wiśni
    1,5 łyżki skrobii ziemniaczanej
    2 łyżki cukru
    8 łyżek wódki

    Masa czekoladowa:
    200g gorzkiej czekolady (min. 64% kakao)
    500g serka mascarpone
    500ml śmietany 30%
    8 łyżek cukru pudru

    Dodatkowo:
    1/4 szkl wódki z wodą do nasączenia biszkoptów
    1 szkl orzechów włoskich drobno siekanych
    Literki czekoladowe
    Gotowe kwiatki dekoracyjne do tortów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort czekoladowo-wiśniowy z nutką alkoholu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkpot ciemny:
    Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek przesiać razem do miseczki. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę ze szczyptą soli, powoli dodając cukier i cukier waniliowy. Dodać żółka, ciągle ubijać. Dodać mąkę z proszkiem i kakao, delikatnie i dokładnie wymieszać. Piec w tem. 170stopni przez 35-40min. (Używam tortownicy 27cm). Po upieczeniu i ostudzeniu przekroić na pół. Oba blaty nasączyć.
  • 2. Biszkopt jasny:
    Jajka ubić, stopniowo sypać cukier, cukier waniliowy. Na koniec delikatnie wsypać mąkę z proszkiem. Piec w tem. 170stopni przez 35min. (Używam tortownicy 27cm). Po upieczeniu i ostudzeniu przekroić na pół, oba blaty nasączyć.
  • 3. Masa wiśniowa:
    Sok, skrobię ziemniaczaną, cukier i alkohol, wymieszać i zagotować. Dodać wiśnie. Chwilę gotować. Gorącą masę wyłożyć na nasączone ciemne blaty.
  • 4. Masa czekoladowa:
    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Do serka dodać ciepłą czekoladę - ubić. Do serka dodać delikatnie smietanę - wymieszać.
  • 5. Od spodu:
    Biszkopt ciemny nasączony
    Masa wiśniowa
    Masa czekoladowa
    Biszokopt jasny nasączony
    Masa czekoladowa
    Biszkopt ciemny nasączony
    Masa wiśniowa
    Masa czekoladowa
    Biszkopt jasny nasączony
    Masa czekoladowa

    Boki posmarować masą czekoladową, obsypać posiekanymi orzechami
    Na torcie ułożyłam napis z literek i ozdobiłam kwiatkiami i masą czekoladową

Porady

Tort można ozdobić wedle uznania

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować