tort czekoladowo brzoskwiniowy

0 (0 ocen)

Tort robiłam dla siostrzeńca mojego męża

Składniki:

  • Ciasto czekoladowe:
    5 jajek
    1/2 szkl cukru
    c.waniliowy
    5 łyżek mąki tortowej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia


    Krem
    1 l śmietany kremówki 36 %
    c.puder do smaku
    puszka brzoskwiń

    Do dekoracji
    jabłko
    ciemne winogrona

    Poncz
    1/3 szkl syropu brzoskwiń
    1/4 szkl wody
    ew wódka

Tort czekoladowo brzoskwiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier oraz c.waniliowy, ubijać cały czas, aż będą sztywne. Dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając.
    Makę, kakao oraz proszek przesiać, dodać do masy. Delikatnie wymieszać.
    Wyłożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem oraz wyłożoną papierem do pieczenia.
    Wstawić do nagrzanego do 180 st piekarnika i piec ok. 30 minut.
    Ostudzić i przekroić na dwa lub trzy krążki
  • 2. Krem:
    Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Brzoskwinie wyjąć na sito. Pokroić w kostkę. Dwie połówki odłożyć do dekoracji.
    Przełożyć bisztopty bitą śmietaną i pokrojonymi brzoskwiniami
  • tort 3. Dekoracja:
    Boki tortu obłożyć bitą śmietaną. Wierzch tortu udekorować owocami oraz rozetami bitej śmietany.
    Schłodzić w lodówce.

Komentarze

Podobne przepisy