Tort czekoladowo - bezowy - Chocolate & meringue cake

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Ten tort to prawdziwa rozpusta i uczta niebiańska. Cóż może być bardziej kuszącego niż francuskie ciasto czekoladowe, lekka jak chmurka beza połączona delikatną śmietaną i owocami. Przy tym torcie w żadnym wypadku nie liczy się kalorii:)

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki na czekoladowy spód:
    300 g gorzkiej czekolady
    150 g masła
    6 żółtek
    6 białek
    200 g cukru
    50 ml brandy (niekoniecznie)
    2 płaskie łyżki mąki

    Składniki na bezę:

    6 białek
    300 g cukru
    łyżeczka mąki ziemniaczanej
    łyżeczka soku z cytryny
    Dodatkowo:
    500 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 %
    1 i 1/2 szklanki świeżych lub mrożonych owoców, 2-3 łyżki cukru, 1/2 szklanki wody łyżeczka mąki i łyżeczka mąki ziemniaczanej (można to zastąpić słoikiem konfitury wiśniowej
    1/2 szklanki borówek amerykańskich lub innych owoców
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Beza

Tort czekoladowo - bezowy - chocolate & meringue cake - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2014/05/tort-czekoladowo-bezowy-chocolate 1. Jak zrobić tort?

    - ubij białka na sztywną pianę i dodawaj po łyżce cukier, ubijaj tak długo aż piana będzie miała szklistą konsystencję
    - na koniec dodaj do piany mąkę i brandy
    - w gorącej kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i masło, kiedy całość lekko przestygnie dodawaj po jednym żółtku ciągle mieszając łyżką, masa powinna mieć aksamitną konsystencję
    - do piany z białek dodawaj po łyżce masy czekoladowej, lekko mieszaj unosząc pianę
    - przełóż masę do natłuszczonej formy i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piecz około 35-40 min.
    - po wyjęciu z piekarnika pozostaw do ostygnięcia
    - zrób bezę: ubij sztywno białka, pod koniec dodawaj partiami cukier i ubijaj aż masa będzie szklista
    - na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny
    - masę bezową podziel na dwie części i rozłóż ją na narysowane na pergaminie koła wielkości tortownicy w której piekł się spód czekoladowy
    - włóż bezę do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 5 min., następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz kolejne 10 min., następnie zmniejsz temperaturę do 100 stopni i piecz a raczej susz bezę przez około 50 - 60 min.
    - wyjmij bezy z piekarnika, odwróć i zdejmij papier, pozostaw do ostygnięcia
    - te dwie czynności najlepiej zrobić dzień wcześniej
    - zagotuj owoce i cukier, lekko je zmiksuj blenderem, dodaj rozpuszczone w 3-4 łyżkach wody obydwie mąki, dodaj do gotującej się masy owocowej i ponownie zagotuj, pozostaw do ostygnięcia
    - włóż czekoladowy spód do formy rozsmaruj na nim masę owocową
    - ubij na sztywna pianę kremówkę
    niewielką ilość śmietany rozsmaruj na masie owocowej, połóż jedną bezę
    - na bezę wyłóż resztę ubitej śmietany, rozsyp 1/2 szklanki borówek i połóż drugą bezę
    - pozostaw ciasto na kilka godzin w lodówce
    - wyjmij ciasto z formy i udekoruj wg uznania

Porady

- zamiast masy owocowej możesz zastosować dobrej jakości konfiturę, najlepiej wiśniową - ilość podanych składników najlepiej robić w tortownicy o średnicy 26 -28 cm, jeśli będzie mniejsza to tort będzie wyższy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować