Tort czekoladowy z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pyszny, lekki i wiosenny, a zarazem prosty i szybki do wykonania. Czekolada i truskawki pasują do siebie idealnie, a w towarzystwie bitej śmietany smakują wyśmienicie.

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto czekoladowe
    • 3 jajka
    • 3/4 szklanki cukru
    • 1/3 szklanki kakao
    • 1 szklanka mąki pszennej
    • 1 cukier waniliowy
    • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki sody
    • szczypta soli
    • 1/2 szklanki mleka
    • 1/4 szklanki oleju
    Bita śmietana
    • 300 ml śmietany kremówki 30-36%
    • 2 łyżki cukru pudru
    Polewa czekoladowa
    • 100 g masła
    • 2 łyżki cukru
    • 2 łyżki kakao
    • 2 łyżki mleka
    • 500 g truskawek
    • 1/2 łyżeczki wiórków kokosowych do ozdoby
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Tort czekoladowy Desery

Tort czekoladowy z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto czekoladowe
    • Białka ubić na sztywno, dodać cukier, cukier waniliowy i ubijać dalej, dodawać po jednym żółtku i na koniec kakao.
    • Wsypywać mąkę na przemian z mlekiem i olejem, delikatnie ubić na gładką masę dodając resztę składników.
    • Piekarnik nagrzać do 170 st.C.
    • Ciasto wylać do małej tortownicy o średnicy 22-24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec 30 minut.
    • Sprawdzić patyczkiem - jeśli ciasto będzie mokre, to piec jeszcze 5 minut.
    • Wystudzony krążek przeciąć na dwa blaty. Nie nasączać.
  • 2. Bita śmietana
    • Do mocno schłodzonej śmietany dodać cukier puder i ubić na sztywno. Należy uważać, aby nie przebić śmietany, bo powstanie masło. Najlepiej stać podczas ubijania obok i pilnować.
    • Odłożyć do dekoracji najładniejsze truskawki, pozostałe pokroić na mniejsze kawałki i delikatnie wymieszać z ubitą śmietaną.
    • Na jeden blat wyłożyć kremówkę z truskawkami i przykryć drugim blatem.
  • 3. Polewa czekoladowa
    • Masło rozpuścić podgrzewając, ale nie gotować.
    • Dodać cukier, kakao, mleko i energicznie wymieszać.
    • Wystudzić mieszając od czasu do czasu.
    • Polewą polać torcik na wierzchu i udekorować truskawkami układając je na obwodzie.
    • Delikatnie posypać wiórkami kokosowymi.
    • Przed podaniem torcik schłodzić w lodówce.

Porady

Truskawki można zastąpić wiśniami lub malinami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować