Składniki na biszkopt ( tortownica 28 cm )
8 jaj
400 g cukru
400 g mąki
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka wrzącej wody
Masa śmietanowa:
1 l śmietanki kremówki
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wrzącej wody
2 łyżki cukru pudru
300 g wiśni
Poncz do nasączenia blatów
Tort czekoladowy z wiśniami i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywno, dodając cukier. Dodawać po jednym żółtku i po odrobinie wody ucierając. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajeczno - cukrowej. Wymieszać i przelać do tortownicy o śr. 28 cm. Piec ok 40 minut w temp 170 s C. Gdy wystygnie przekroić na 3 części. Masa Śmietanowa: Śmietanę ubić na sztywno dodając cukier puder i rozpuszczoną letnią żelatynę.
Złożenie tortu: Biszkopt I - 150 g wiśni - 1/3 masy - biszkopt II - reszta wiśni - 1/2 masy - biszkopt III - resztą masy posmarować górę i boki tortu. Jeśli biszkopty są suche to można je nasączyć ponczem. Schłodzić przed podaniem. Smacznego :)
Komentarze