Tort czekoladowy z wiśniami i bitą śmietaną

4.48 (165 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Przepis dostałam od mamy.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na biszkopt ( tortownica 28 cm )
    8 jaj
    400 g cukru
    400 g mąki
    2 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka wrzącej wody
    Masa śmietanowa:
    1 l śmietanki kremówki
    2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wrzącej wody
    2 łyżki cukru pudru
    300 g wiśni
    Poncz do nasączenia blatów
Wystaw ocenę:

4.48 (165 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Bita śmietana

Tort czekoladowy z wiśniami i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno, dodając cukier. Dodawać po jednym żółtku i po odrobinie wody ucierając. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajeczno - cukrowej. Wymieszać i przelać do tortownicy o śr. 28 cm. Piec ok 40 minut w temp 170 s C. Gdy wystygnie przekroić na 3 części. Masa Śmietanowa: Śmietanę ubić na sztywno dodając cukier puder i rozpuszczoną letnią żelatynę.
    Złożenie tortu: Biszkopt I - 150 g wiśni - 1/3 masy - biszkopt II - reszta wiśni - 1/2 masy - biszkopt III - resztą masy posmarować górę i boki tortu. Jeśli biszkopty są suche to można je nasączyć ponczem. Schłodzić przed podaniem. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować