Tort czekoladowy z wiśniami

4.5 (154 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Czekolada i wiśnie to ulubione smaki mojej starszej córki Weroniki i to dla niej na urodziny upiekłam ten tort. Wszystkim gościom bardzo smakował :)

Składniki:

  • biszkopt: 6 jajek
    3/4 szklanki cukru
    1 szklanka mąki
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki kakao

    krem: 500g śmietany kremówki
    200g czekolady gorzkiej
    100g czekolady mlecznej
    1-2 łyżki cukru pudru
    250g masła

    poncz: niepełna szklanka naparu z mocnej herbaty z sokiem z cytryny
    i aromatem rumowym

    ponadto: 2 słoiczki konfitury wiśniowej (po 240g)
    frużelina wiśniowa w puszce (320g)
    100g białej czekolady

    do dekoracji: czekoladowe motylki i serduszka
    kuleczki cukrowe
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort czekoladowy z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt przekrój na cztery blaty 1. Biszkopt: białka ubić na sztywno, dodawać cukier, utrzeć, następnie po jednym żółtku, wciąż ucierając. Mąki przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodawać partiami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.
    Ciasto wylać do okrągłej tortownicy (o wym.22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.45-50 minut w 180 st. Ostudzić, przekroić wzdłuż na 4 blaty.
  • 2. Krem: dzień wcześniej kremówkę przelać do garnka, dodać połamane czekolady. Mieszając podgrzewać na średnim ogniu, do momentu, aż czekolady się rozpuszczą (nie gotować). Zimną kremówkę włożyć na noc do lodówki. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem do białości. Dodawać porcjami czekoladową kremówkę, zmiksować.
  • na kremie posmaruj konfiture 3. Wszystkie blaty naponczować. Pierwszy blat biszkoptu położyć na paterze. Wyłożyć 1/4 kremu czekoladowego, na kremie rozsmarować 1/3 cienkiej warstwy konfitury wiśniowej .Położyć drugi biszkopt posmarować kremem czekoladowym i konfiturą. Położyć trzeci biszkopt, postąpić tak samo. Położyć czwarty biszkopt, posmarować wierzch i boki tortu kremem czekoladowym. Boki tortu udekorować startą na grubym oczku białą czekoladą. Wierzch udekorować rozetkami z kremu, pozostałą, białą czekoladą, frużeliną wiśniową oraz czekoladowymi motylkami, serduszkami i cukrowymi kuleczkami. Tort wstawić w chłodne miejsce na min.2-3 godz.( a najlepiej na całą noc). Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Wiśnie

Notka redakcyjna

PP_02-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować