Tort czekoladowy z wiśniami

4.49 (172 ocen)

Wspaniały torcik na wyjątkowe okazje. To pyszne połączenie gorzkiej czekolady i konfitury wiśniowej.

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy:
    7 jajek
    1 szkl cukru
    1 szkl mąki pszennej
    1/4 szkl mąki ziemniaczanej
    1/3 szkl gorzkiego kakao

    Mus czekoladowy:
    2 gorzkie czekolady (200g)
    500 g mascarpone
    600 ml śmietanki 30%
    3-4 łyżki cukru pudru

    1/3 szkl mocnej, słodkiej herbaty

    słoik konfitury z wiśni
Wystaw ocenę:

4.49 (172 ocen)

Tort czekoladowy z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier. Gdy białka będą lśniące i szkliste dodajemy po jednym żółtku. Mąkę, i kakao przesiać i stopniowo dodawać do ubitych jajek, mieszając łyżką. Dno tortownicy (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę. Biszkopt piec ok 30-35 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu ostudzić i przekroić na 3 blaty.
  • 2. Mus czekoladowy: Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodawać po 1 łyżce mascarpone, za każdym razem dokładnie mieszając masę. Zimną śmietankę ubić z cukrem pudrem, wymieszać łyżką z rozpuszczona czekoladą z mascarpone.
  • 3. Blaty biszkoptu lekko nasączyć herbatą. 2 dolne blaty posmarować konfiturą wiśniową i musem. Przykryć ostatnim biszkoptem. Cały tort posmarować musem, udekorować czekoladową posypką. Schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
wiktoria dzwonek

To może cię zainteresować