Tort czekoladowy z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielić żółtka od białek. żółtka utrzeć z cukrem na puch. Dalej ucierając dodawać stopniowo po 1 łyżce wody do całkowitego rozpuszczenia cukru.
Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao.
Ucierając dalej, na wolnych obrotach, dodawać stopniowo produkty suche wraz z kawą i cukrem waniliowym.
Białka ubić na sztywną pianę i za pomocą łyżki delikatnie wymieszać z masą żółtkową.
Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
Wlać ciasto do tortownicy, wyrównać i upiec w temperaturze 180 stopni
około 40 minut. Ostudzić. Przeciąć na 2 blaty.
2.Odcedzić wiśnie z kompotu i podzielić na dwie części.
3.Krem:
Ugotować budyń z mleka i proszku budyniowego nie dodając cukru. Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dalej ucierając dodawać po łyżce budyniu. Tabliczkę czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej dodając 6 dkg masła lub margaryny, mieszając do uzyskania gładkiej masy. Ostudzić uważając, żeby czekolada nie zastygła. (miała konsystencję gęstej śmietany).
Utrzeć masło z cukrem pudrem do białości. Ciągle ucierając stopniowo dodawać po łyżce budyń, następnie, po trochu czekolady i łyżkę kakao.
Utrzeć na jednolitą masę i podzielić na dwie części.
4.Przełożenie :
Nawilżyć pierwszy blat zimną przegotowaną wodą. Rozsmarować na nim jedną część kremu. Połowę wiśni lekko wcisnąć w krem. Przykryć drugim blatem. Zwilżyć go wodą, rozsmarować drugą część kremu na wierzch i boki tortu. Udekorować według własnego pomysłu korzystając z pozostałych wiśni.
Tort przełożyć delikatnie na paterę i pozostawić w chłodnym miejscu co najmniej godzinę.
Porady
Jeżeli tort przeznaczony jest dla osób dorosłych, można dodać do kremu spirytusu.
Komentarze