TORT CZEKOLADOWY Z WIŚNIAMI

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bardzo smaczny tort własnego pomysłu, nie za słodki, a wiśnie dodają orzeźwiającego smaku.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt :
    - 15 dkg mąki pszennej tortowej
    - 15 dkg mąki ziemniaczanej minus 3 łyżki
    - 30 dkg cukru
    - 6 jajek
    - 9 łyżek wody
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 łyżka kawy mielonej
    - 3 łyżki kakao ciemnego
    - 1 łyżka cukru waniliowego

    Krem :
    - 1/2 l mleka
    - 1 budyń czekoladowy bez cukru
    - 25 dkg masła
    - 1,5 szklanki cukru pudru
    - 6 dkg masła,lub margaryny Palma
    - 1 tabliczka czekolady gorzkiej (10dkg)
    - 1 łyżka kakao ciemnego

    Dodatkowo :
    - wiśnie z 1 l kompotu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort czekoladowy z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielić żółtka od białek. żółtka utrzeć z cukrem na puch. Dalej ucierając dodawać stopniowo po 1 łyżce wody do całkowitego rozpuszczenia cukru.
    Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao.
    Ucierając dalej, na wolnych obrotach, dodawać stopniowo produkty suche wraz z kawą i cukrem waniliowym.
    Białka ubić na sztywną pianę i za pomocą łyżki delikatnie wymieszać z masą żółtkową.
    Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
    Wlać ciasto do tortownicy, wyrównać i upiec w temperaturze 180 stopni
    około 40 minut. Ostudzić. Przeciąć na 2 blaty.
  • 2. Odcedzić wiśnie z kompotu i podzielić na dwie części.
  • 3. Krem:
    Ugotować budyń z mleka i proszku budyniowego nie dodając cukru. Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dalej ucierając dodawać po łyżce budyniu. Tabliczkę czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej dodając 6 dkg masła lub margaryny, mieszając do uzyskania gładkiej masy. Ostudzić uważając, żeby czekolada nie zastygła. (miała konsystencję gęstej śmietany).
    Utrzeć masło z cukrem pudrem do białości. Ciągle ucierając stopniowo dodawać po łyżce budyń, następnie, po trochu czekolady i łyżkę kakao.
    Utrzeć na jednolitą masę i podzielić na dwie części.
  • 4. Przełożenie :
    Nawilżyć pierwszy blat zimną przegotowaną wodą. Rozsmarować na nim jedną część kremu. Połowę wiśni lekko wcisnąć w krem. Przykryć drugim blatem. Zwilżyć go wodą, rozsmarować drugą część kremu na wierzch i boki tortu. Udekorować według własnego pomysłu korzystając z pozostałych wiśni.
    Tort przełożyć delikatnie na paterę i pozostawić w chłodnym miejscu co najmniej godzinę.

Porady

Jeżeli tort przeznaczony jest dla osób dorosłych, można dodać do kremu spirytusu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować