Tort czekoladowy z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt kakaowy: białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Zmiksować z cukrem, a następnie dodawać po jednym żółtku. Mąki wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiać do białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać na dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o śr.21 cm. Biszkopt piec ok.35 minut w 170 st. Wystudzić.
2.Krem czekoladowy: czekoladę połamać, roztopić w kąpieli wodnej i jeszcze ciepłą połączyć z serem mascarpone. Zimną kremówkę ubić na sztywną pianę razem z cukrem pudrem i połączyć z masą czekoladową. Wstawić do lodówki.
3.Upieczony, wystudzony biszkopt przekroić na 5-6 blatów. Każdy skropić mieszanką z ekstraktu z wanilii i herbaty z cytryną.
4.Następnie pierwszy dolny krążek położyć na paterze i rozsmarować cienką warstwę konfitury wiśniowej, a na niej mus czekoladowy. Tak samo postąpić z pozostałymi płatami biszkoptu. Wierzch i i boki posmarować musem czekoladowym.
5.Dowolnie udekorować wiśniami z kompotu, posypką czekoladową i cukrem. Wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc). Smacznego!
Komentarze