Tort czekoladowy z wisienkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Do wystudzonej masy dodaj 9 żółtek, 2 łyżeczki p. do pieczenia, 0,40 dkg mąki tortowej. Z białek ubić pianę i wszystko razem połączyć. Rozlać na 5 blaszek wysmarowanych margaryną i wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach 39,5*23,5.
UWAGA!! KAŻDE CIASTO PIECZEMY OSOBO. Piec około 15 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu 5 placków mocno napończować.
2.Masa: Masło ucieramy na puch. Jaja ubijamy na parze z cukrem, na jedno jajko dajemy -4 łyżki cukru kryształu. Gdy masa jajeczna będzie ubita i przestudzona łączymy z masłem i ucieramy. Do masy dodajemy masę kakaową,wisienki i delikatnie łączymy.Do smaku można dodać kieliszek spirytusu. Masą przekładamy 5 blatów ciasta, polewamy polewą i robimy kleksy z odłożonej masy i układamy wisienki.
Komentarze