Tort czekoladowy z rantem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić mikserem na sztywną pianę.
Łyżka po łyżce, dalej miksując, wsypywać cukier.
Dodawać po kolei żółtka miksując.
Mąki wymieszać ze sobą i z kakao, przesiać je, następnie wsypywać do ciasta stopniowo i ręcznie wymieszać.
Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Wlać ciasto i piec je w temp. 170 st.C. przez około 30-40 minut do tzw. suchego patyczka.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je razem z formą na podłogę.
Odstawić biszkopt do ostygnięcia.
Zimny przekroić na 3 części.
Poncz: zalać kawę z cukrem gorącą wodą i zostawić do ostudzenia.
Krem: Śmietankę ubić mikserem, aby była sztywna.
Wmieszać cukier puder i śmietan fix (nie jest konieczny).
Dodać mascarpone i na najmniejszych obrotach wmieszać w masę.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, zostawić do ostudzenia - ma być lekko ciepła, nie może zastygnąć.
Dodać czekoladę do śmietanowej masy i wymieszać.
Składanie: Położyć pierwszy blat biszkoptu i nasączyć go ponczem, następnie wyłożyć 1/4 kremu i wyrównać.
Przykryć kolejnym blatem ciasta, nasączyć go, wyłożyć równomiernie konfiturę, a na nią kolejną porcję (1/4) kremu.
Nałożyć wierzch biszkoptu - ja już go nie nasączam, ale można - rozsmarować resztę kremu na górę oraz boki.
Włożyć do lodówki.
Przygotowanie rantu: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Wyciąć dwa paski z papieru do pieczenia (paski muszą być takiej długości by otulić z zewnątrz biszkopt, powinny być też szersze niż wysokość tortu).
Na pierwszy pasek wyłożyć połowę roztopionej czekolady i rozsmarować nożem na całej jej powierzchni.
Przyłożyć pasek do brzegu tortu, tak by czekoladowa dotykała kremu i ciasta.
Podobnie postąpić z drugim paskiem.
Włożyć do lodówki, w celu stężenia czekolady.
Już po 30 minutach można delikatnie oderwać papier, tak by czekolada była na brzegach tortu.
Górę tortu ozdobić jadalnymi kwiatami, pistacjami, kawałkami czekolady, czekoladowymi listkami.
Komentarze