Tort czekoladowy z kremem budyniowym i mascarpone

4.49 (151 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Torcik jest mocno czekoladowy. Przełożony jest rozpuszczoną czekoladą, brzoskwiniową konfiturą i aksamitnym kremem czekoladowym z serkiem mascarpone.Udekorowany czekoladową koronką i rozetkami z kremu

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Tort czekoladowy z kremem budyniowym i mascarpon

    SKŁADNIKI: wysoka tortownica (10 cm) o średnicy 20 cm
    Czas przygotowania ok.150 minut

    Biszkopt:

    3 jajka+2 białka
    150 g cukru
    200 g mąki
    płaska łyżeczka sody
    1 łyżeczka soku z cytryny
    125 ml greckiego jogurtu
    125 ml oleju
    1 czubata łyżka kakao
    dwie szczypty czarnego pieprzu

    Budyń czekoladowy:
    2 żółtka
    60 g cukru
    250 ml mleka
    30 g mąki ziemniaczanej
    25 g masła
    1 łyżeczka kakao
    50 g gorzkiej czekolady

    Krem czekoladowy:
    domowym budyń, dobrze schłodzony
    350 g zimnego serka mascarpone

    Dodatkowo:

    4-6 łyżek brzoskwiniowej konfitury lub brzoskwiniowej kostki.

    Polewa czekoladowa:

    100 g gorzkiej czekolady
    50 ml mleka
    łyżeczka masła

    Dekoracja:

    50 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady
    pergaminowy rożek
    pergaminowym pasek szeroki na wysokość naszego tortu i o długości jego obwodu ok.62 cm


Wystaw ocenę:

4.49 (151 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort czekoladowy z kremem budyniowym i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Przygotowanie budyniu:
    Mleko zagotować. W miseczce zminksować żółtka z cukrem, dodać mąkę i kakao. Wymieszać, zalać gorącym mlekiem i zagotować, energicznie mieszając, żeby nie przypalić. Do gorącego dodać czekoladę i masło, zmiksować. Przykryć folią spożywczą. Folia powinna dotykać powierzchnię budyniu, dzięki temu nie będzie kożucha.
    Odstawić w chłodne miejsce, żeby dokładnie wystygł.
  • 2. Przygotowanie biszkoptu:
    Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Jajka zmiksować z cukrem i pieprzem, do jajecznego kremu dodać jogurt, sok z cytryny i sodę, wymieszać. Dodać przesianą mąkę z kakaem, wymieszać. Wlać olej, połączyć. Na koniec dodać pianę i delikatnie wymieszać.
    Dno tortownicy wyłożyć pergaminowym krążkiem, wylać biszkopt, piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok. 40 minut. Do tzw. suchego patyczka.
    Ps. Jeśli nie mamy wysokiej tortownicy, boki formy smarujemy masłem i wykładamy szerokim pergaminowym paskiem minimum 10 cm.
    Upieczony biszkopt wystudzić.
  • 3.
    Przygotowanie polewy:
    Mleko zagotować z masłem, dodać czekoladę, rozpuścić.

    Przygotowanie kremu:
    Zimny budyń zmiksować, dodać dobrze schłodzony serek mascarpone, krótko zmiksować, uważając żeby nie przebić.
    Można dodać esencję waniliową
  • 4.
    Przełożenie i dekoracja:

    Zimny biszkopt przekroić na trzy blaty.
    Każdy posmarować letnią czekoladą.
    Na paterze ułożyć pierwszy blat posmarować czekoladowym kremem, na krem rozsmarować cienką warstwą brzoskwiniowej konfitury, przykryć drugim blatem, posmarować kremem i konfiturą. Przykryć trzecim blatem, czekoladą do dołu. Lekko docisnąć.
    Odłożyć 3 łyżki kremu do szprycy lub rękawu cukierniczego na rozetki.
    Pozostałym kremem posmarować bok i wierzch, dobrze wygładzić.
    Tort wstawić na pół godziny do zamrażalnika
  • 5. Dekoracja:
    Do rożka lub woreczka wlać rozpuszczoną czekoladę. Dokładnie zabezpieczyć górę. Odciąć róg(bardzo malutki lub zrobić dziurkę wykałaczką).
    Docięty pasek pergaminowy ułożyć na płaskiej powierzchni i wyciskając czekoladę robimy dowolne wzorki lub esy-floresy.
    Powinno nam zostać trochę czekolady w rożku do dekoracji górnej powierzchni tortu.
    Gdy czekolda zacznie lekko zastygać, wyjąć wcześniej przygotowany tort z zamrażalnika. Pasek ostrożnie przyklejamy do boku tortu i pozostawiamy przyklejony, żeby czekolada zastygła.
    Pozostałą czekoladą udekorować wierzch.
    Na koniec tort udekorować rozetkami i wstawić do lodówki. Gdy czekolada zastygnie (ok. 15 minut) ostrożnie odrywamy pergamin.


    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Czekolada Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować