Tort czekoladowy z kremem oreo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubijamy ze szczyptą soli. Do piany dodajemy cukier oraz po jednym żółtku, cały czas ubijając na wolnych obrotach. Do masy jajecznej dodajemy przesiane mąki wymieszane z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Mieszamy dokładnie drewnianą łyżką i przelewamy do wysmarowanej tłuszczem blaszki. Pieczemy w nagrzanym do 180 st C piekarniku ok 40 minut (do suchego patyczka). Studzimy i kroimy na 3 płaty.
2.Krem:
Śmietankę wraz z dodatkiem śmietan-fixu ubijamy na sztywną masę. Dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone, ubijamy na wolnych obrotach. Do masy dodajemy zmielone na miał ciastka oreo. Masę dzielimy na 3 części.
3.Przełożenie:
Każdy płat nasączamy likierem. Nakładamy krem, przykrywamy drugim krążkiem- ponownie krem i ostatni krążek biszkoptu. Cały tort smarujemy pozostałym kremem. Polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą z dodatkiem mleka, układamy połówki ciastek oreo i posypujemy płatkami białej czekolady. Pozostawiamy do schłodzenia.
Komentarze