Tort czekoladowy z bitą śmietaną, borówkami i ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Jajka sparzamy; przygotowujemy 2 miski- większą i mniejszą.
Białka oddzielamy od żółtek (białka do dużej miski, żółtka do mniejszej).
Do białek dodajemy sól i miksujemy aż do uzyskania piany, następnie dodajemy partiami cukier, ubijamy razem na sztywną pianę (zawsze sprawdzam testem na "odwróconą miskę").
Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy łyżką, następnie dodajemy ocet i miksujemy krótko (powinna być ładna gładka masa). Przelewamy tą masę do piany z białek i miksujemy ok 1 minuty.
2.Wsypujemy powoli mąkę(partiami, najlepiej na 2- 3 razy) miksujemy (na niskich obrotach). Na końcu dodajemy kakao i mieszamy całość łyżką.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (lub tradycyjnie- masłem i bułką tartą), przelewamy ciasto.
Warto ok 5 minut wcześniej nagrzać piekarnik; pieczemy w temp ok 170 stopni C przez 45 minut. Po tym czasie warto by jeszcze przez ok 5 minut biszkopt pozostał w wyłączonym piekarniku (wyłączamy piekarnik, ale go nie otwieramy przez około 5 minut, mamy wtedy pewność, że ciasto nie opadnie).
Odstawiamy biszkopt do ostygnięcie, potem przecinamy go w poziomie na 3 w miarę równe części.
3.Krem:
Do miski przekładamy śmietanę, dodajemy cukier z wanilią i cukier puder, miksujemy przez około 2 minut na niskich obrotach.
Komentarze