Tort czekoladowy z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: białka jajek oddzielić od żółtek i ubić za pomocą miksera. Podczas ubijania stopniowo dodawać cukier, całość ubić na sztywną pianę. Następnie dodajemy żółtka, posiekane orzechy i czekoladę, żurawinę oraz bułkę tartą. Całość delikatnie mieszamy, dzielimy na dwie części, które przekładamy do dwóch form o średnicy ok. 24-26 cm (wcześniej wyłożonych papierem do pieczenia). Ciasto pieczemy w temperaturze 170-180 stopni z termoobiegiem przez 35-40 minut, do suchego patyczka. Gotowe blaty studzimy.
2.Masa: Śmietankę ubijamy za pomocą miksera, dodajemy cukier puder oraz serek homogenizowany, mieszamy.
3.Jeden z wystudzonych blatów pozostawiamy w formie, smakujemy połową masy z serka, na masie układamy drugi blat ciasta i smarujemy pozostałą masą. Wierzch dekorujemy bezami (całymi i pokruszonymi) oraz posypujemy startą czekoladą.
4.Tort wstawiamy do lodówki. Gdy zastygnie, podajemy.
Komentarze