Tort czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: białka ubijamy, powoli wsypując cukier. Nie przerywając ubijania, dodajemy po żółtku. Mąkę przesiewamy z proszkiem. Mieszamy z czekoladą. Wsypujemy do jajek i mieszamy. Ciasto wlewamy do natłuszczonej tortownicy (28 cm). Pieczemy 50 minut w 190°C.
2.Krem: jajka z cukrem miksujemy na parze, aż masa zgęstnieje. Zdejmujemy i ubijamy jeszcze ok. 5 minut. Masło ucieramy, dodając masę jajeczną. Mieszamy z kremem orzechowo-czekoladowym.
3.Poncz: w 1/2 szkl. gorącej wody rozpuszczamy cukier. Studzimy. Mieszamy z sokiem i aromatem.
4.Galaretkę przygotowujemy według przepisu. Biszkopt przekrawamy na 3 placki i nasączamy ponczem. Na spód wykładamy 1/3 kremu, przykrywamy 2. plackiem i smarujemy 1/3 kremu. Układamy wiśnie, za lewamy tężejącą
galaretką i przykrywamy3. plackiem. Resztą kremusmarujemy wierzch i boki.
Dekorujemy.
Komentarze