Tort Czarny Las (piętrowy)

4.5 (140 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Ten wyśmienity i elegancki tort wykonałam na prezent z okazji 60. rocznicy ślubu moich Dziadków. Słodki upominek okazał się trafionym pomysłem. Smakował solenizantom jak i gościom :)

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • CIASTO
    • PODSTAWA (22cm x 33cm)
    - 240g masła
    - 240g cukru
    - 240g mąki
    - 200g gorzkiej czekolady
    - 8 jajek
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia


    • PIĘTRO (15cm x 25cm)
    - 125 g masła
    - 125 g cukru
    - 125 g mąki
    - 100 g gorzkiej czekolady
    - 4 jajka
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia


    MASA ŚMIETANOWA

    • PODSTAWA
    - 700 ml śmietany kremówki 36%
    - 700 ml serka mascarpone
    - 5 łyżek cukru pudru

    • PIĘTRO
    - 350 ml śmietany kremówki 36%
    - 350 ml serka mascarpone
    - 3 łyżki cukru pudru


    NASĄCZENIE BLATÓW CIASTA:
    • PODSTAWA
    - 140 ml wiśniówki
    - 100 ml soku wiśniowego

    • PIĘTRO
    - 80 ml wiśniówki
    - 40 ml soku wiśniowego


    MASA WIŚNIOWA:
    • PODSTAWA
    - 120 dag wiśni bez pestek
    - 3,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 3 łyżki cukru
    - 320 ml soku wiśniowego

    • PIĘTRO
    - 500 g wiśni bez pestek
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 1,5 łyżki cukru
    - 160 ml soku wiśniowego

    DODATKOWO:
    - mały słoik wiśni koktajlowych
    - 3 kiwi
    - czekoladowa posypka i serduszka
    - srebrne perełki

Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort czarny las (piętrowy) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO
    • PODSTAWA (22cm x 33cm)
    Czekoladę kroimy na kawałki. Roztapiamy w kąpieli wodnej lub garnku z grubym dnem. Odstawiamy, aby trochę przestygła. Miękkie masło miksujemy z czekoladą. Następnie dodajemy cukier oraz żółtka (po kolei) i miksujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Dodajemy do masy. Białka ubijamy na sztywną pianę i po woli mieszamy z masą. Czekoladowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierem brytfanny. Pieczemy ok. 35 min. (do suchego patyczka) w temp. 180ºC.


    • PIĘTRO (15cm x 25cm)
    Wykonanie: jw. Pieczenie ok. 25 min. (do suchego patyczka) w temp.180 ºC.
  • 2. MASA ŚMIETANOWA
    • PODSTAWA
    Schłodzoną (przez parę godzin) śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i delikatnie mieszamy.
    • PIĘTRO
    Wykonanie: jw.
  • 3. NASĄCZENIE BLATÓW CIASTA:
    • PODSTAWA
    • PIĘTRO
    Wiśniówkę mieszamy z sokiem wiśniowym.
  • 4. MASA WIŚNIOWA:
    • PODSTAWA
    • PIĘTRO
    Sok gotujemy z cukrem i mąką ziemniaczaną. Dodajemy wiśnie i mieszamy, aż do zgęstnienia.
  • 5. SKŁADANIE TORTU
    Na tacę kładziemy pierwszy blat ciasta (z dużej formy). Nasączamy syropem, zwracając uwagę, aby brzegi nie pozostały suche. Nakładamy połowę masy wiśniowej, wyrównujemy. Następnie kładziemy 1/4 masy śmietanowej i wyrównujemy ją. Przykrywamy drugim blatem i powtarzamy wyżej wymienione czynności. Na końcu kładziemy trzeci blat, który nasączamy, a następnie smarujemy bitą śmietaną, pamiętając o bokach. Podstawę tortu mamy już gotową. Na niej należy ułożyć piętro-małe blaty, które nasączamy, przekładamy masą wiśniową i śmietanową w taki sam sposób, jak w przypadku dużych blatów. Wierzch i boki smarujemy pozostałą masą śmietanową. Dekorujemy rozetkami, wiśniami koktajlowymi (wcześniej odsączonymi), plasterkami kiwi, perełkami, serduszkami oraz czekoladową posypką. Schładzamy w lodówce.

Porady

Zamiast masy wiśniowej czekoladowe blaty możemy posmarować dżemem wiśniowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować