Tort Czarny las – Szwarcwaldzki

4.5 (163 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Uwielbiam piec różnego typu ciasta, oprócz tortów. Jestem wymagająca wobec siebie i chyba dlatego rzadko kiedy jestem zadowolona z tortu, którego sama zrobię. Ale z tego jestem naprawdę dumna! Wyśmienity pod każdym względem!

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 28cm
    Ciasto czekoladowe – potrzebne są 3 takie blaty
    Niepełna szklanka mąki
    0,5 szklanki cukru
    1/3 szklanki kakao
    1 łyżeczka sody
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 szklanki maślanki naturalnej
    1/4 szklanki oleju
    1 duże jajko
    Cukier waniliowy
    0,5 szklanki zaparzonej z 2 łyżek kawy

    Masa śmietanowa:
    700 ml śmietanki 30%
    0,5 szklanki cukru pudru
    3 - 4 łyżeczki żelatyny

    Poncz:
    1/3 szklanki kompotu z wiśni – osobno wiśnie i kompot
    ¼ szklanki alkoholu – wódka, wiśniówka

    Dodatkowo:
    1 słoik wiśni w kompocie – wiśnie odsączyć i wydrylować
    1 słoik dżemu lub frużeliny wiśniowej
    Wiśnie kandyzowane, kokos i czekolada do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort czarny las – szwarcwaldzki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto czekoladowe: Do miski wlać maślankę, olej, jajko, i cukier waniliowy. Wymieszać mikserem na wolnych obrotach do połączenia składników. Dodać pozostałe składniki oprócz kawy i krótko zmiksować. Następnie powoli wlewać gorącą kawę cały czas powoli miksując. Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15 – 20 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka.
  • 2. Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody. Śmietanę ubić na sztywno, dosypując pod koniec ubijania cukier puder. Na koniec wlać jeszcze lekko ciepłą żelatynę. Dokładnie zmiksować.
  • 3. Poncz: Kompot i alkohol wymieszać razem.
  • 4. Dodatkowo: Przełożenie tortu:
    Składniki dżemu i ponczu podzielić na 3 części. Pierwszy blat ciasta nasączyć ponczem, posmarować dżemem, wyłożyć masę śmietanową. Przykryć drugim ciastem, którego należy ponownie nasączyć ponczem, wyłożyć dżem, wiśnie z kompotu oraz masę śmietanową. Na ostatni blat ciasta, ponownie poncz, dżem, warstwa śmietanowa. Boki tortu również należy posmarować masą śmietanową i posypać kokosem. Wierzch posypać startą czekoladą, udekorować rozetami z reszty masy śmietanowej i kandyzowanymi wiśniami. Tort chłodzić w lodówce całą noc.

Porady

ciasto można od razu przygotować z potrójnej porcji, następnie podzielić na 3 równe części i upiec osobno w tortownicach. Surowe ciasto może czekać jakiś czas na upieczenie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować