Tort Brzoskwiniowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszności na niedziele

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:

    6 jajek
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa:
    600 ml śmietany 30 %
    4 batoniki MilkyWay
    4 śmietan -fix
    2 łyżeczki mleka w proszku pełnego

    Ponadto
    duża puszka brzoskwiń

Tort brzoskwiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt

    Białka oddzielamy od żółtek i ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę dodajemy stopniowo cukier i żółtka.Nadal miksując stopniowo dodajemy obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia

    Biszkopt pieczemy w tortownicy o średnicy 22 cm ,35 minut w 180 C .
    Sprawdzamy patyczkiem czy jest gotowy.
    Studzimy i dzielimy na 3 blaty.
  • do śmietany dodajemy batoniki 2. Brzoskwinie odsączamy na sitku.
    400 ml śmietany wlewamy do rondla dodajemy połamane na mniejsze kawałki batoniki ,podgrzewamy do rozpuszczenia się batonów ( nie zagotowywać)
    pozostałe grudki batonów przecieramy przez sitko.

    Ostudzić i wstawić do lodówki.
  • 3. Odsączone brzoskwinie dzielimy na pół jedną część kroimy w małą kostkę ( do masy) drugą w plasterki (do dekoracji).
    Schłodzoną śmietanę z batonikami miksujemy dodając mleko w proszku i śmietan-fix.
    Masa powinna byś sztywna,na koniec dodajemy brzoskwinie pokrojone w kostkę.
  • 4. Gotową masą przekładamy tort:
    jasny blat - masa -blat - masa

    200 ml śmietany ubijamy z łyżeczką cukru pudru i śmietan -fix i cienką warstwą pokrywamy górę i boki tortu.
    Górę dekorujemy plasterkami brzoskwiń.

Porady

Tort powinien postać w lodówce ok 2 h przed podaniem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy