Tort brzoskwiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt
Białka oddzielamy od żółtek i ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę dodajemy stopniowo cukier i żółtka.Nadal miksując stopniowo dodajemy obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia
Biszkopt pieczemy w tortownicy o średnicy 22 cm ,35 minut w 180 C .
Sprawdzamy patyczkiem czy jest gotowy.
Studzimy i dzielimy na 3 blaty.
2.Brzoskwinie odsączamy na sitku.
400 ml śmietany wlewamy do rondla dodajemy połamane na mniejsze kawałki batoniki ,podgrzewamy do rozpuszczenia się batonów ( nie zagotowywać)
pozostałe grudki batonów przecieramy przez sitko.
Ostudzić i wstawić do lodówki.
3.Odsączone brzoskwinie dzielimy na pół jedną część kroimy w małą kostkę ( do masy) drugą w plasterki (do dekoracji).
Schłodzoną śmietanę z batonikami miksujemy dodając mleko w proszku i śmietan-fix.
Masa powinna byś sztywna,na koniec dodajemy brzoskwinie pokrojone w kostkę.
4.Gotową masą przekładamy tort:
jasny blat - masa -blat - masa
200 ml śmietany ubijamy z łyżeczką cukru pudru i śmietan -fix i cienką warstwą pokrywamy górę i boki tortu.
Górę dekorujemy plasterkami brzoskwiń.
Porady
Tort powinien postać w lodówce ok 2 h przed podaniem
Komentarze