Tort brzoskwiniowo malinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Dodać cukier i żółtka ciągle miksując. Mąki przesiać z proszkiem, dodawać delikatnie do masy mieszając drewnianą łyżką, bądź plastikową szpatułką. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem piec przez ok. 30min. w 180ºC.
Masa:
Z brzoskwiń odlać sok i zagotować z cukrem. Budyń rozmieszać w wodzie z żółtkami i mąką, dodać do gotującego się soku i ciągle mieszając zagotować, a następnie wystudzić.
Ucierać margarynę dodając po jednej łyżce budyniu.
Dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie i wymieszać.
Sos malinowy:
Maliny zmiksować blenderem z cukrem (ilość zależy od malin)
Biszkopt przekroić na dwie części i posmarować sosem malinowym. Na dolnej części na sos ułożyć biszkopciki i ponownie posmarować sosem malinowym. Następnie wyłożyć masę brzoskwiniową i przykryć drugą częścią biszkoptu. Ubić śmietanę z dodatkiem śmietan fixu i wysmarować wierzch i boki tortu.
Płatki migdałów podprażyć na patelni i posypać tort.
Komentarze