Prosty, błyskawiczny a przede wszystkim bardzo smaczny tort z masą z serka mascarpone.
60 min
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
szczypta soli
230 g cukru
230 g mąki pszennej
Poncz (ok.1szkl.):
likier pomarańczowy wymieszany z wodą, do nasączenia biszkoptu
lub
woda z sokiem cytrynowym i cukrem
lub
napój gazowany o smaku cytrynowym np. Sprite
Masa mascarpone:
70 g cukru pudru
1 żółtko
500 g sera mascarpone
truskawki świeże, do przybrania lub inne owoce (maliny, jagody, borówki)*
1 opakowanie galaretki truskawkowej
Tort biszkoptowy z masą mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec ubijania powoli dodawać partiami cukier. Następnie po jednym żółtku. Na koniec dodać przesianą przez sitko mąkę i delikatnie wymieszać. Piec w tortownicy 26-28 cm wyłożonej papierem do pieczenia w rozgrzanym piekarniku do 180 st.C przez 30 minut. Odstawić do ostygnięcia. Następnie ostrym nożem przeciąć biszkopt na 2 równe placki.
2.Masa:
Galaretkę rozpuścić w mniejszej ilości wody niż podano na opakowaniu. Ostawić do wystudzenia.
Żółtko rozetrzeć z połową cukru na kogel mogel w kąpieli wodnej, tak aby żółtko zgęstniało ale nie ścięło się, gdyż powstaną grudki. Do ostudzonego żółtka dodać pozostały cukier puder i serek mascarpone. Wymieszać.
Jeden krążek biszkoptu nasączyć ponczem i posmarować połową masy mascarpone, przykryć drugim krążkiem i go nasączyć pozostałym ponczem. Posmarować pozostałą masą mascarpone. Wierzch ciasta udekorować owocami. Zalać tężejącą galaretką. Ciasto odstawić w chłodne miejsce do stężenia.
Porady
* zamiast świeżych owoców można użyć mrożonych lub z puszki np. brzoskwiń
Komentarze