Tort biedronka

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Przepis ten wymyśliłam sama. Biszkopty mam już wypróbowane swoje. Natomiast ubieranie to mój własny pomysł. Robiłam na urodziny mojej sąsiadki malutkiej 4 letniej córeczce . Dzieci były tak ucieszone, skakały z radości. Pytały z kąt wzięłaś tak wspaniały torcik.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Biszkopt x2
    5 jaj
    1 szklanka cukru
    1/2 szklanki mąki
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Jaja ubić z cukrem na puszysta masę dodać obie mąki i proszek do pieczenia. Wymieszać. Tortownicę o średnicy 21cm wysmarować tłuszczem , wyłożyć papierem pergaminowym, wlać masę i piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 20min.

    Natomiast drugi biszkopt należy upiec w misce .

    Masa;
    6 białek
    1,5 szklanki cukru
    2 margaryny kasie

    Białka z cukrem ubić na sztywną pianę na parze. Margarynę zmiksować i po jednej łyżce dodawać wystudzoną masę. Zmiksować na jednolitą masę.


    Dodatkowo:
    1 paczka sernik na zimno.( zrobić według przepisu na opakowaniu)
    1 cytryna
    2 galaretki zielone rozpuścić w nieco mniejszej ilości wody niż na opakowaniu
    draże , guma kolorowa żelowa do dekoracji
    600ml mleka
    barwnik czerwony i czarny
    dżem z czarnej porzeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort biedronka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt z miski należy przekroić na 2 kółka. Drugi biszkopt także na 2 kółka. Nasączamy cytryną rozrobioną z wodą. Pierwszy największy krążek smarujemy dżemem.Drugi krążek smarujemy połową masą serową sporządzoną według przepisu na torebce.
  • 2. Na wierz najmniejszy placek. Ułożyliśmy tułów. Pozostał nam jeszcze jeden krążek. Z niego w środku wycinamy małe kółeczko i przykładamy do ułożonego tułowia i nakładamy masę serową formując głowę. Mamy szkielet biedronki.
  • tort biedronka 3. Całość smarujemy masą z białek. Następnie bierzemy część masy, dodajemy barwnik czerwony, mieszamy i szprycą dekorujemy tułów . Następnie w drugim naczyniu mieszamy masę z barwnikiem czarnym i dekorujemy szprycą głowę. Z gumy robimy otwór gębowy a z groszków oczy, nos i kropki na tułowiu. Biedronkę ułożyć na tacy, wokół położyć galaretkę a na nie kwiatki z cukru i malutkie biedronki z cukru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

4.48 (159 ocen)

Opublikowany w Magazynie
image-0sgcqn3

4.5 (144 ocen)

Zdobywca nagrody

image-1wgvkig

4.51 (186 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

image-0dtwoqa

To może cię zainteresować