TORT BEZOWY NA WALENTYNKI

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pierwszy raz piekłam taki tort. Trochę był pracy, ale było warto.

  • 2 godz.

Składniki:

  • beza:
    -250 g. białek (użyłam mrożonych)
    -szczypta soli
    -200 g. cukru tj. 1 szklanka
    -50 g. mielonych orzechów
    -50 g. mielonych migdałów
    -1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

    polewa czekoladowa:
    -100 g. gorzkiej czekolady-tu ze skórką pomarańczową
    -2 łyżki śmietanki 30 %
    -2 łyżki masła

    krem 1:
    -150 ml. śmietanki 30%
    -100 g. cukru pudru
    -1 śnieżka
    -200 g. serka waniliowego
    -125 g. serka mascarpone
    -3 łyżeczek żelatyny
    -1/4 szklanki wody

    krem 2:
    -150 ml. śmietanki 30%
    -100 g. cukru pudru
    -1 śnieżka
    -200 g. jogurtu greckiego
    -125 g. serka mascarpone
    -3 łyżeczek żelatyny
    -1/4 szklanki wody

    ozdoby z masy plastycznej:
    -8 g.czerwonej masy
    ozdoby czekoladowe:
    -1 gorzka czekolada
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Bezy Beza Tort bezowy

Tort bezowy na walentynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wzory 1. Namalować formę serca, wyciąć i odrysować na papierze w dwóch blaszkach, takie cztery. 20x18
  • surowe blaty 2. Białka ubić ze szczyptą soli, potem porcjami cukru.Orzechy i migdały wymieszać z mąką i mikserem na małych obrotach wkręcić. Podzielić na 4 części i każdą rozsmarować na zaznaczonych formach.
  • upieczone blaty 3. Piec nagrzać do 140 * i włożyć obie blaszki do piekarnika. Piec z termoobiegiem 45 min.
  • zdjęcie papieru 4. Blaszkę przykryć, ręcznikiem papierowym i trochę większą deską i obrócić. Delikatnie zdjąć papier
  • upieczone blaty 5. Blaty odkładać do wystygnięcia.
  • warstwa czekolady 6. Połamaną czekoladę wraz ze śmietanką i masłem roztopić nad parą. Posmarować bezowe serca.
  • warstwa kremu 7. krem 1- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.
    Śmietankę ubić z pudrem, potem śnieżką. Następnie dodawać porcjami dwa serki i miksować.Na koniec wlewać żelatynę i zmiksować krótko. Krem podzielić na dwie części.
    Jedną posmarować blat bezowy.
  • 2 blat 8. Przykryć drugim blatem.
  • warstwa kremu 9. Rozsmarować resztę kremu.
  • 3 blat 10. Ułożyć trzeci blat.
  • warstwa kremu 11. Krem 2, wykonać jak 1, z tym że zamiast serka waniliowego, damy jogurt grecki. Podzielić na dwie części i jedną posmarować na trzecim blacie.
  • ostatnia warstwa 12. Przykryć czwartym i posmarować resztą kremu.Schłodzić.
  • czerwone serduszka 13. Z masy cukrowej wykroić małe serduszka.
  • ozdoby czekoladowe 14. Czekoladę roztopić nad parą. Za pomocą papierowego rożka, rozprowadzić na silikonowych foremkach.Schłodzić.
  • dekoracje 15. Na schłodzony tort, ułożyć dekoracje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (160 ocen)

cały tort

To może cię zainteresować