Tort bezowy ze śliwkami

4.5 (170 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Blaty bezowe przełożone śliwkowym kremem z nutą cynamonową i paroma procentami. Niewielka ilość prażonych orzechów włoskich na wierzchu, wnosi nowy smak i aromat, więc nie można z nich rezygnować.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • BLATY BEZOWE:
    7białek
    1 1/2 szklanki cukru
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka octu winnego

    KREM ŚLIWKOWY:
    500g śliwek węgierek
    1/2 łyżeczki cynamonu
    100ml śliwowicy
    250g serka mascarpone
    200g śmietanki 30%
    garść orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Tort bezowy

Tort bezowy ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0yak7ay 1. Na papierze do pieczenia narysować 3 okręgi o średnicy ok 20cm. Jeden okręg narysowałam nieco mniejszy.

    Białka ubijać do momentu, aż zaczną sztywnieć. Wtedy ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać porcjami cukier, po łyżce. Kolejną porcję należy wsypywać, kiedy miksowany cukier się rozpuści. Zmniejszyć obroty, dodać mąkę ziemniaczaną i ocet winny. Masa powinna być sztywna i lśniąca, bez odrobinek cukru. Nałożyć masę bezową do rękawa cukierniczego i wypełnić koła. Nie wypełniając całego, gdyż beza trochę urośnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i ustawić termoobieg z temperaturą 100*C. Suszyć przez 2godz. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Najlepiej zostawiając blaty bezowe na całą noc.
  • image-1960gpb 2. KREM: Śliwki wypestkować i przełożyć do garnka. Podlać odrobiną wody i podgrzewać na małym ogniu, często mieszając. Kiedy śliwki puszczą dużo soku i zaczną się rozpadać zmiksować blenderem przyprawiając cynamonem (ilość wg gustu). Wystudzić i połączyć z alkoholem. Odlać 1/4 szklanki sosu śliwkowego.
  • image-1ewjxtp 3. Zimną kremówkę i serek mascarpone włożyć do misy miksera. Ubić na sztywno i delikatnie wmieszać mus śliwkowy. Dodając go stopniową do ubitej kremówki. Włożyć krem do rękawa cukierniczego.
  • image-29uefsf 4. Blaty bezowe ostrożnie odkleić od papieru. Położyć pierwszy krążek na paterze, wycisnąć 1/3 kremu, polać odłożonym musem śliwkowym, przykryć krążkiem i powtórzyć czynność. Na górze powinien znaleźć się najmniejszy krążek. Wycisnąć resztę kremu i posypać orzechami, posiekanymi i uprażonymi na suchej patelni. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol Nalewka Orzechy Śliwki węgierki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować