Tort bezowy z rabarbarem i truskawkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Lekko kwaśny smak rabarbaru i truskawki równoważy słodka beza. Przepis pochodzi z bloga mojewypieki.com

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na 4 blaty bezowe:

    6 dużych białek
    300 g drobnego cukru do wypieków
    1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego
    2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

    Sos rabarbarowo - truskawkowy:

    400 g rabarbaru
    250 g truskawek
    4 łyżki cukru
    5 łyżek wody

    Dodatkowo:

    600 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
    2 łyżki cukru pudru
    kilka truskawek - do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Beza

Tort bezowy z rabarbarem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • beza 1. Beza: Dwie płaskie blachy do pieczenia wyłożyć papierem lub matą teflonową.

    W misie miksera ubić białka na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier, łyżka po łyżce (co bardzo ważne - stopniowo) i cały czas ubijając. Na końcu dodać przesianą skrobię i sok z cytryny, zmiksować.

    Masę wyłożyć na przygotowane blaszki w postaci 4 okrągłych blatów bezowych o średnicy około 20 cm, po dwa na blaszce, zostawiając między nimi przerwę.

    Piec z termoobiegiem (obie blaszki jednocześnie) przez 1,5 godziny w temperaturze 120ºC. Wyłączyć i lekko uchylić piekarnik - mają tak wystygnąć (najlepiej zrobić to na noc).
  • 2. Rabarbar umyć, pokroić w kostkę (nie ma potrzeby obierania). Truskawki odszypułkować, przepołowić, wymieszać z rabarbarem.

    Do garnuszka wrzucić przygotowany rabarbar i truskawki, zasypać cukrem, zalać wodą. Przykryć, zagotować, co pewien czas mieszając. Gotować pod przykryciem przez kilka minut, tylko do zmięknięcia rabarbaru. Jak tylko rabarbar zacznie się rozpadać, natychmiast zdjąć z palnika. Przełożyć na sitko, do odsączenia z soku i całkowitego wystudzenia. Schłodzić w lodówce. Odsączony sok wypić, można zachować kilka łyżek do polania gotowego tortu :-).

    Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder.
  • 3. Na paterze umieścić pierwszy z blatów bezowych. Na wierzchu wyłożyć 1/4 ilości bitej śmietany i wyrównać, następnie 1/4 ilości sosu rabarbarowo - truskawkowego. Przykryć kolejnym blatem. Czynności powtarzać. Zakończyć na wierzchu bitą śmietaną i resztą sosu rabarbarowo - truskawkowego. Ozdobić truskawkami.

Porady

Przechowywać w lodówce. Tort nie jest trwały, najlepiej przygotowywać go bezpośrednio przed podaniem. Zarówno blaty bezowe jak i sos rabarbarowo - truskawkowy można przygotować dzień wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować