Co zrobić by poprawić komuś humor? Upiec torcik bezowy. Połączenie orzechów i słodkiej bezy polepszy nastroje domowników.
2 godz.
Składniki:
Blaty bezowe: 240 g białej, 3 g soli, 250 g cukru, 15 ml octu, 20 g mąki ziemniaczanej
Krem fistaszkowy: 250 g mascarpone, 250 ml śmietany 36%, 100 g masła orzechowego, 50 g cukru pudru
Pralina: 100 g cukru, 100 g orzeszków ziemnych solonych, 50 ml wody
Tort bezowy z kremem fistaszkowym i praliną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blaty bezowe.
Składniki na blaty bezowe powinny być w temperaturze pokojowej. Dwie płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Na nim odrysować okręgi (np. od talerza) o średnicy ok 22 cm.
W misie miksera umieścić białka i szczyptę soli. Ubić na sztywno. Po ubiciu dodawać powoli cukier (łyżka po łyżce). Gdy masa zgęstnieje dodać ocet i mąkę ziemniaczaną.
Masę wyłożyć na narysowane koła.
Wstawić do rozgrzanego do 140 stopni piekarnika. Następnie po 5 minutach obniżyć temperaturę do 120 stopni. Piec ok. 1 godzinę i 40 min. Beza powinna być chrupka z wierzchu.
2.Krem fistaszkowy.
Śmietanę ubić na sztywną masę, dodać cukier puder i mascarpone. Chwilę ubijać. Na koniec dodać masło orzechowe i dokładnie wymieszać.
3.Pralina orzechowa.
Cukier i wodę umieścić w rondelku. Zagotować do momentu uzyskania złotego karmelu. Nie mieszać. Wsypać orzechy i wymieszać trzymając za rękojeść rondla. Całość wylać na papier do pieczenia. Poczekać aż zastygnie i posiekać.
4.Zimne bezowe blaty przełożyć połowę kremu fistaszkowego. Delikatnie, na wierzchu tortu umieścić drugą porcję kremu. Posypać praliną orzechową. Całość schłodzić w lodówce.
Porady
Nie używać metalowych łyżek podczas mieszania orzechów z karmelem.
Komentarze