Tort bezowy z kremem fistaszkowym i praliną

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.

Co zrobić by poprawić komuś humor? Upiec torcik bezowy. Połączenie orzechów i słodkiej bezy polepszy nastroje domowników.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Blaty bezowe: 240 g białej, 3 g soli, 250 g cukru, 15 ml octu, 20 g mąki ziemniaczanej
    Krem fistaszkowy: 250 g mascarpone, 250 ml śmietany 36%, 100 g masła orzechowego, 50 g cukru pudru
    Pralina: 100 g cukru, 100 g orzeszków ziemnych solonych, 50 ml wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Tort bezowy z kremem fistaszkowym i praliną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blaty bezowe.
    Składniki na blaty bezowe powinny być w temperaturze pokojowej. Dwie płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Na nim odrysować okręgi (np. od talerza) o średnicy ok 22 cm.
    W misie miksera umieścić białka i szczyptę soli. Ubić na sztywno. Po ubiciu dodawać powoli cukier (łyżka po łyżce). Gdy masa zgęstnieje dodać ocet i mąkę ziemniaczaną.
    Masę wyłożyć na narysowane koła.
    Wstawić do rozgrzanego do 140 stopni piekarnika. Następnie po 5 minutach obniżyć temperaturę do 120 stopni. Piec ok. 1 godzinę i 40 min. Beza powinna być chrupka z wierzchu.
  • 2. Krem fistaszkowy.
    Śmietanę ubić na sztywną masę, dodać cukier puder i mascarpone. Chwilę ubijać. Na koniec dodać masło orzechowe i dokładnie wymieszać.
  • 3. Pralina orzechowa.
    Cukier i wodę umieścić w rondelku. Zagotować do momentu uzyskania złotego karmelu. Nie mieszać. Wsypać orzechy i wymieszać trzymając za rękojeść rondla. Całość wylać na papier do pieczenia. Poczekać aż zastygnie i posiekać.
  • 4. Zimne bezowe blaty przełożyć połowę kremu fistaszkowego. Delikatnie, na wierzchu tortu umieścić drugą porcję kremu. Posypać praliną orzechową. Całość schłodzić w lodówce.

Porady

Nie używać metalowych łyżek podczas mieszania orzechów z karmelem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło orzechowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować