Tort bezowy z kremem chałwowym na spodzie ze słonecznika

4.5 (164 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Przepis znalazłam na blogu "Śladami słodkiej babeczki", zmieniłam troszeczkę skład i użyłam w nim słonecznika. Ten przepis to strzał w 10, każdego zachwycił.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • spód:
    3 jajka
    100 g cukru
    100 g masła
    180 g mielonego słonecznika
    20 g kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    75 g gorzkiej czekolady
    beza:
    3 białka
    szczypta soli
    170 g cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka octu
    masa:
    3 żółtka
    250 ml mleka
    3 łyżki cukru
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    200 g chałwy waniliowej
    250 g miękkiego masła
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Desery Beza

Tort bezowy z kremem chałwowym na spodzie ze słonecznika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPÓD: Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Masło ucieramy z cukrem, stopniowo dodając jajka. Słonecznik, kakao i proszek do pieczenia dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy przestudzoną czekoladę.
    Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
  • 2. BEZA: Jajka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dosypując cukier. Pod koniec ubijania dodajemy ocet i mąkę. Na papierze do pieczenia rysujemy koło o średnicy 24 cm. Kładziemy papier na blaszce i wykładamy pianę z białek, dokładnie wypełniając okrąg. Bezę pieczemy ok. 1 godziny w temp. 150 stopni. Studzimy.
  • 3. KREM: Połowę mleka zagotowujemy z cukrami, do drugiej połowy dodajemy żółtka i mąkę, dokładnie mieszamy. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę jajeczną i energicznie mieszamy, gdy masa zacznie przypominać budyń i zacznie bulgotać, zdejmujemy garnek z ognia. Studzimy.
    Chałwę kruszymy i miksujemy z masłem na gładki krem, następnie porcjami dodajemy budyń.
  • 4. Na paterze układamy czekoladowy spód. Wykładamy krem i przykrywamy tort bezą. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować