Tort bezowo-orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Krążki bezowe:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Stopniowo, powoli, dodawać cukier, cały czas ubijając. Dodać sok z cytryny, następnie orzechy i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Płaską dużą formę o wymiarach piekarnika wyłożyć papierem, narysować 3 okręgi (najprościej odrysować jakiś talerzyk lub miseczkę). Masę bezowo-orzechową podzielić na 3 części i następnie wyłożyć na narysowane okręgi. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 140ºC około 50 minut. Wyjąć z piekarnika, przestudzić.
Krem czekoladowy:
Śmietanę kremówkę oraz serek mascarpone umieścić w naczyniu i zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Dodać roztopioną w kąpieli wodnej, lekko przestudzoną czekoladę i wymieszać do połączenia składników.
Krem śmietanowy:
Ubić bitą śmietanę. Pod koniec miksowania dodać cukier.
Wykonanie:
Na jednym krążku bezy równomiernie rozprowadzić 1/2 kremu czekoladowego, przykryć drugim krążkiem bezowym i wyłożyć pozostały krem czekoladowy. Na ostatni blat wyłożyć ubitą śmietankę. Udekorować rodzynkami i orzechami.
Komentarze