Tort bezowo-orzechowy

4.5 (179 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszny tort bezowo-orzechowy o smaku czekolady i bitej śmietany

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki na krążki bezowe:
    150 g zmielonych orzechów
    5 białek
    250 g drobnego cukru
    1 łyżka soku z cytryny

    Składniki na krem czekoladowy:
    250 g serka mascarpone
    150 ml śmietany kremówki
    100 g gorzkiej czekolady

    Składniki na krem śmietanowy
    250 ml śmietany kremówki
    2 łyżki cukru pudru

    Do dekoracji:
    100 g namoczonych i odsączonych rodzynek
    100 g drobno pokrojonych orzechów
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort bezowo-orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krążki bezowe:
    Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Stopniowo, powoli, dodawać cukier, cały czas ubijając. Dodać sok z cytryny, następnie orzechy i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Płaską dużą formę o wymiarach piekarnika wyłożyć papierem, narysować 3 okręgi (najprościej odrysować jakiś talerzyk lub miseczkę). Masę bezowo-orzechową podzielić na 3 części i następnie wyłożyć na narysowane okręgi. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 140ºC około 50 minut. Wyjąć z piekarnika, przestudzić.
    Krem czekoladowy:
    Śmietanę kremówkę oraz serek mascarpone umieścić w naczyniu i zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Dodać roztopioną w kąpieli wodnej, lekko przestudzoną czekoladę i wymieszać do połączenia składników.
    Krem śmietanowy:
    Ubić bitą śmietanę. Pod koniec miksowania dodać cukier.
    Wykonanie:
    Na jednym krążku bezy równomiernie rozprowadzić 1/2 kremu czekoladowego, przykryć drugim krążkiem bezowym i wyłożyć pozostały krem czekoladowy. Na ostatni blat wyłożyć ubitą śmietankę. Udekorować rodzynkami i orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować