ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 20 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 6-8
WYMIARY BLACHY: TORTOWNICA O ŚREDNICY 21-23 CM.
Składniki:
Opakowanie ciasteczek "oreo" (176 g),
500 g serka mascarpone,
100 g masła (nie margaryny!),
około 70 g gorzkiej czekolady,
2 opakowania cukru waniliowego.
Tort bez pieczenia z ciasteczkami oreo i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasteczka kruszę, dodaję masło, miksuję blenderem do uzyskania gładkiej masy.
Tortownicę wykładam papierem do pieczenia, nakładam masę, równomiernie rozprowadzam, dociskam ręką. Chłodzę około 30 minut.
W międzyczasie miksuję mascarpone z cukrem waniliowym. Dodaję 3 kostki startej czekolady (na dużych oczkach), mieszam. Wykładam na schłodzony spód.
Pozostałą czekoladę kroję na kawałki i obsypuję wierzch tortu. Chłodzę kolejne 15 minut.
Porady
Nie powinno się używać margaryny, ponieważ masło lepiej twardnieje, co da bardziej zbity spód. :)
Komentarze