1.Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami.Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i amoniakiem,na końcu dodać pianę z białek.Ciasto podzielić na trzy części.Jedną zostawić bez zmian,do drugiej dodać orzechy a do trzeciej kakao.Piec trzy placki w temp.180 st.C (blaszka 24x40 cm) .
2.2 galaretki rozpuścić w 2 szk.gorącej wody,a gdy zacznie tężeć dodać wiśnie i wyłożyć na jasne ciasto.Na galaretkę dać ciemne ciasto.
Zrobić drugą masę: na małym ogniu ubić całe jajka z cukrem,gdy będą dość gęste zdjąć i ubijać do ochłodzenia.Utrzeć masło i stopniowo połączyć z jajkami (można dodać spirytusu),
3.połowę masy wyłożyć na ciemne ciasto,delicje rozłożyć i nakryć pozostałą masą.Na to dać ciasto orzechowe a wierzch posmarować śmietanką ubitą z łyżką cukru pudru i śmietan-fixem. oraz posypać starta czekoladą.
Porady
Tort jest pracochłonny,ale jeśli pracę rozłożymy na dwa dni i placki upieczemy dzień wcześniej
to nie będzie problemu.
Komentarze