tort bakaliowy z brandy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Tort zrobiony na urodziny mamy, a więc w smaku taki, jak rodzinka lubi najbardziej. Słodycz bakalii i kremu przełamałam dżemem porzeczkowym. A brandy dodała mu mocniejszego akcentu.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • *tortownica 21 cm
    Składniki:
    na biszkopt:
    5 jajek
    1 i 1/4 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    na przełożenie:
    500 ml mleka
    1 budyń śmietankowy
    2 łyżki cukru
    150 g masła
    1/2 szklanki rodzynek
    3 łyżki orzechów włoskich
    1/2 tabliczki czekolady z chrupkami
    1/2 kieliszka brandy
    3/4 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki
    do naponczowania
    3/4 szklanki posłodzonej herbaty
    brandy (ilość według uznania)
    na dekorację:
    bita śmietana z kakao
    cukrowe kwiatki i listki
    perełki cukrowe
    rodzynki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Dżem porzeczkowy

Tort bakaliowy z brandy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników upiec biszkopt, wystudzić i przekroić na trzy krążki. Każdy z nich naponczować.
  • tort bakaliowy 2. Budyń z cukrem ugotować na mleku, wystudzić. Rodzynki namoczyć w brandy. Orzechy i czekoladę pokroić. Miękkie masło utrzeć z budyniem. Dodać bakalie i czekoladę. .
  • tort bakaliowy 3. Pierwszy krążek ciasta posmarować dżem i wyłożyć połowę kremu. Przykryć drugim ciastem, posmarować dżemem, wyłożyć krem i przykryć biszkoptem. Bitą śmietanę przełożyć do szprycy i udekorować tort. Wykończyć ozdobami
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Brandy Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny Imieniny

Podobne przepisy

4.5 (160 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Tort bakaliowy

To może cię zainteresować