Tort bakaliowa straciatella

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz. 20 min
  • Dla 8 osób

Tort piekłam na chrzciny Synka. Miałam obawy, co do pomieszania tylu smaków, ale goście byli zadowoleni:)

  • 3 godz. 20 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Tortownica 24cm

    Biszkopt kawowy:
    4 jajka
    1 szklanka cukru kryształu
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    4 łyżki mąki krupczatki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    3 łyżki gorącej wody

    Wkładka orzechowa:
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru kryształu
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki krupczatki
    2 łyżki kakao
    1 szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem do przełożenia:
    0,75l słodkiej śmietany 30%
    2 opakowania serka mascarpone (250ml każde)
    0.5 szklanki cukru pudru
    2 tabliczki białej czekolady
    1 łyżeczka żelatyny

    Dodatkowo:
    10dkg wiórek kokosowych
    1 czekolada deserowa

    Polewa:
    2 czekolady deserowe
    2 łyżki masła

    Kulki kokosowe:
    1 płat andruta
    0.5 kostki margaryny (125g)
    0.5 szklanki mleka w proszku
    0.5 szklanki cukru kryształu
    1/3 szklanki wody
    250g wiórek kokosowych

    Kilka łyżek kokosu do ozdobienia boków tortu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

Tort bakaliowa straciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt kawowy:
    Kawę zalewamy 3 łyżkami gorącej wody, studzimy. Ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli, dodajemy cukier i żółtka. Do gotowej masy przesiewamy mąki oraz proszek do pieczenia i kakao. Pomału wlewamy kawę i mieszamy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200st i pieczemy ok 50 minut. Przestudzony biszkopt dzielimy na dwie części.
  • 2. Wkładka orzechowa:
    Podobnie jak biszkopt kawowy- ubijamy na sztywno białka, dodajemy cukier, żółtka. Miksujemy. Przesiewamy mąki, proszek do pieczenia i kakao. Dosypujemy siekane orzechy. Mieszamy. Pieczemy ok godziny w rozgrzanym do 200 st C. piekarniku .
  • 3. Kremy:
    Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody, pozostawiamy do napęcznienia. Białą czekoladę rozpuszczamy i wlewamy do żelatyny, mieszając żeby się rozpuściła. Studzimy w zimnej kąpieli wodnej. Ma być zimna ale nie zastygnięta. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz serki mascarpone. Mieszamy. Powoli dodajemy czekoladę z żelatyną. Masę dzielimy na 3 części: 2 większe i jedną mniejszą- by wystarczyło do posmarowania boków tortu. Do jednej większej części dodajemy kokos, do drugiej startą na grubych oczkach czekoladę.
  • 4. Polewa:
    Czekolady rozpuszczamy z dodatkiem masła. Mieszamy.
  • 5. Kulki kokosowe:
    Wodę gotujemy z cukrem, do zagotowanej dosypujemy ok. 150g kokosu, mieszamy. Margarynę ucieramy, dodajemy pokruszony płat wafla, mleko w proszku oraz przestudzoną masę kokosową. Całość wyrabiamy mikserem lub ręcznie. Odstawiamy do lodówki na 30 minut, po tym czasie formujemy bardzo małe kuleczki (troszkę większe niż draże czy orzechy laskowe). Obtaczamy w kokosie i pozostawiamy do schłodzenia. Najlepiej zrobić je poprzedniego dnia.
  • 6. Przełożenie tortu:
    Biszkopt kawowy- masa mascarpone z czekoladą- wkładka orzechowa- masa mascarpone z kokosem- biszkopt kawowy- polewa- dekoracja z kulek kokosowych. Napis zrobiony z białej czekolady.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PRZEPIS DNIA Sobota 6.09.2014 r. http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?page=112

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.47 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

tort drip

To może cię zainteresować