Tort "Anturium"

0 (0 ocen)

warto poświęcić trochę czasu na jego przygotowanie i za pomocą owoców utworzyć ozdoby przypominające kwiat anturium.

Składniki:

  • NA BISZKOPT:
    4 jajka
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    szklanka cukru
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    NA KREM:
    litr mleka
    2 budynie śmietankowe
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    4 - 5 łyżek cukru
    kilka kropel ulubionego aromatu lub soku z cytryny
    kostka masła
    (opcjonalnie: po 2 łyżeczki kakao i mielonej kawy)

    + dżem z czarnej porzeczki, nasącz z herbaty z cytryną

    OZDOBY:
    2-3 łyżeczki żelatyny
    2 mandarynki
    kilka żurawin suszonych lub rodzynek
    kiwi
    gorzka czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej
    biała czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej
    wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort "anturium" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt najlepiej przygotować kilka dni wcześniej. Ubić białka, dodać do nich delikatnie cukier. Następnie do masy dodawać po jednym żółtku. Delikatnie wmieszać przesiane mąki i proszek do pieczenia. Wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Piec 30-35 minut do suchego patyczka.
    Wystudzone ciasto przekroić na równe 3 blaty.
  • 2. Aby przygotować krem należy z litra mleka odlać szklankę i wymieszać ją z budyniami, mąką ziemniaczaną i cukrem. Resztę zagotować i wtedy wlać wymieszaną masę, dokładnie mieszając. Wystudzić.
    Osobno utrzeć do białości masło i dodawać do niego po łyżce wystudzonego budyniu.
  • 3. Blat ciasto nasączyć naparem z herbaty i soku cytrynowego. Wyłożyć na niego dżem porzeczkowy i przykryć kolejnym blatem, który również należy nasączyć. Rozsmarować na tym 1/2 kremu i przykryć kolejnym blatem, ponownie do nasączając. Do reszty kremu, który nam pozostał można teraz dodać kawę i kakao. Rozsmarować go na wierzchu i bokach tortu. Boki tortu oprószyć kokosem.
  • 4. Rozpuszczamy żelatynę w niewielkiej ilości wody. Mandarynki w skórkach kroimy w plasterki i formułujemy z nich rożki ( w tym celu można nakroić każdy plasterek lekko od środka) polewamy tężejącą żelatyną i kladziemy w środek każdego rożka rodzynkę lub żurawinkę. Będą teraz przypominać kwiat anturium.
    Kiwi kroimy w półplasterki, tak aby miały kształt listków.
    Z rozpuszczonej czekolady za pomocą szprychy utworzyć łodygę dla kwiatków i poukładać na wierzchu tortu kwiaty i listki.
    Drugim kolorem czekolady można również z użyciem szprychy utworzyć na torcie dowolny napis - u mnie "STO LAT".

Porady

tort najlepiej smakuje na drugi dzień!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować