Tort "anturium" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt najlepiej przygotować kilka dni wcześniej. Ubić białka, dodać do nich delikatnie cukier. Następnie do masy dodawać po jednym żółtku. Delikatnie wmieszać przesiane mąki i proszek do pieczenia. Wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Piec 30-35 minut do suchego patyczka.
Wystudzone ciasto przekroić na równe 3 blaty.
2.Aby przygotować krem należy z litra mleka odlać szklankę i wymieszać ją z budyniami, mąką ziemniaczaną i cukrem. Resztę zagotować i wtedy wlać wymieszaną masę, dokładnie mieszając. Wystudzić.
Osobno utrzeć do białości masło i dodawać do niego po łyżce wystudzonego budyniu.
3.Blat ciasto nasączyć naparem z herbaty i soku cytrynowego. Wyłożyć na niego dżem porzeczkowy i przykryć kolejnym blatem, który również należy nasączyć. Rozsmarować na tym 1/2 kremu i przykryć kolejnym blatem, ponownie do nasączając. Do reszty kremu, który nam pozostał można teraz dodać kawę i kakao. Rozsmarować go na wierzchu i bokach tortu. Boki tortu oprószyć kokosem.
4.Rozpuszczamy żelatynę w niewielkiej ilości wody. Mandarynki w skórkach kroimy w plasterki i formułujemy z nich rożki ( w tym celu można nakroić każdy plasterek lekko od środka) polewamy tężejącą żelatyną i kladziemy w środek każdego rożka rodzynkę lub żurawinkę. Będą teraz przypominać kwiat anturium.
Kiwi kroimy w półplasterki, tak aby miały kształt listków.
Z rozpuszczonej czekolady za pomocą szprychy utworzyć łodygę dla kwiatków i poukładać na wierzchu tortu kwiaty i listki.
Drugim kolorem czekolady można również z użyciem szprychy utworzyć na torcie dowolny napis - u mnie "STO LAT".
Komentarze