Tort nie wymaga dużych umiejętności cukierniczych. Ten tort zrobiłam mamie na urodziny, jest pyszny.
2 godz.
Składniki:
- biszkopt:
6 jajek, a właściwie:
– 6 białek
– 6 żółtek
1 szklanka (o poj. 200 ml) cukru (170 g)
1 szklanka (o poj. 250 ml) pszennej mąki tortowej tj. typ 400 lub 450 luźno wsypana bez ubijania (170 g)
opcjonalnie:
– ekstrakt waniliowy czy inne aromaty, których potrzebujemy np. z myślą o torcie
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa:
słoik dżemu pomarańczowego,
500 ml śmietany 30% lub 36%,
2 śmietan fixy,
puszka ananasa w krążkach,
ok. 3 łyżek cukru pudru,
2 łyżeczki cukru,
ok. 5 łyżek gorącej, przegotowanej wody,
wiórki kokosowe.
Tort ananasowo - pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blachę wykładam papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewam do 170 st. C. Rozbijam jajka (najlepiej wyjąć je wcześniej, by miały temp. pokojową), dzieląc je na białka i żółtka. Białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodaję stopniowo połowę z odmierzonego cukru –wsypując go, cały czas miksuję. Ubijam tak długo, aż piana będzie gładka, lśniąca i bardzo sztywna. W osobnej misce do żółtek wsypuję resztę cukru. Dodaję pianę z białek i delikatnie łączę obie masy –najlepiej łyżką lub szpatułką, mieszając od dna ku górze. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewam przez sitko na ubite jajka i delikatnie mieszam –szpatułką lub łyżką, a od biedy mikserem na najniższych obrotach. Ciasto delikatnie przelewam do przygotowanej blachy, wstawiam do nagrzanego do 170 st. C piekarnika i piekę przez jakieś 30 minut na drugiej półce od dołu bez termoobiegu, tj. w funkcji grzanie góra-dół.
2.Śmietanę ubijamy, dodajemy śmietan fixy oraz pod koniec cukier puder do smaku.
Z puszki wyjmujemy ananasa, a do syropu dodajemy cukier oraz gorącą wodę.
3.Biszkopt kroimy na 3 części. Pierwszą nasączamy i smarujemy dżemem. Drugą nasączamy i smarujemy masą śmietanową. Trzecią nasączamy, smarujemy cienką warstwą masy śmietanowej. Boki tortu lekko smarujemy masą śmietanową i wraz z górą tortu obsypujemy wiórkami kokosowymi. Górę tortu dekorujemy plastrami ananasa.
Porady
Biszkopt dobrze jest zrobić dzień wcześniej - łatwiej się kroi. Tort chłodzimy w lodówce.
Komentarze