Tort ananasowo-kokosowy "zamek księżniczki" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wkładka kokosowa:
Ubić białka na sztywną pianę dodając cukier, wiórka kokosowe wymieszać z mąką ziemniaczaną i dodać do białek. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć na blachę i upiec na złoty kolor.
2.Galaretka z ananasem:
Ananasy wyjąć z puszki i pokroić w kostkę. Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Do tężejącej galaretki dodać ananasa. (Ja podzieliłam składniki na pół i każdą warstwę z galaretką robiłam osobno, bałam się że zanim zdążę przełożyć to pozostała część galaretki mi zdąży za bardzo stężeć.)
3.Masa ananasowa:
Zagotować 1,5 szklanki soku z ananasów dodając cukier, w połowie szklanki wymieszać budyń i żółtka, wlać do gotującego się soku i ugotować budyń. Wystudzić. Utrzeć masło do białości, dodawać po łyżce wystudzony budyń.
4.Przełożenie:
Biszkopt przekroić na dwa placki i nasączyć pozostałym sokiem z ananasa. Na biszkopt wyłożyć połowę masy ananasowej, na nią połowę galaretki z ananasem, przykryć wkładką kokosową, czynność powtórzyć. Przełożony tort wstawić do lodówki do stężenia. Odciąć 1/4 części tortu, z której powstanie wieża i ustawić na środku pozostałego ciasta. Wafelki pokroić na mniejsze prostokąciki i utworzyć z nich wykończenie wieży.
5.Rożki od lodów posmarować różowym lukrem (użyłam gotowego) i udekorować cukrowymi motylkami.
6.Krem śmietankowy przygotować według przepisu na opakowaniu i zabarwić różowym barwnikiem. Za pomocą szprycy udekorować cały tort.
7.Z wafla wyciąć drzwi i okna, ozdobić je cukrowymi pisakami i przykleić do tortu. Za pomocą pisaków stworzyć pnącza, które oplatają zamek.
Komentarze