Tort Amoniakowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Ten tort z niespodzianką w środku zachwyca wszystkich na rodzinnych uroczystościach a przy tym jest łatwy i szybki w wykonaniu.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    40 dkg mąki
    40 dkg cukru pudru
    40 dkg margaryny
    1 1/2 łyżki amoniaku
    9 jajek
    1 łyżka kakao
    10 dkg orzechów włoskich
    1/4 szkl maku
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    Masy :
    1l zimnego mleka
    2 budynie śmietankowe
    kostka margaryny
    duży kubek śmietany kremówki ( 30% )
    galaretka wg smaku
    opakowanie okrągłych biszkopcików
    kilka łyżek ulubionej konfitury bądź marmolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort amoniakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier utrzeć z margaryną, następnie dodawać po 1 jajku ciągle ucierając. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji masy dodać mąkę, wymieszać z amoniakiem i podzielić na 4 części.
  • 2. Do jednej części dodać kakao, do drugiej mak, do trzeciej części dodajemy orzechy a do ostatniej łyżkę mąki ziemniaczanej.
  • 3. Każdą z części wylać kolejno na blachy i piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 4. Masa budyniowa : ugotować 2 budynie śmietankowe według przepisu na opakowaniu. Po wystudzeniu masy budyniowej ubijamy margarynę na białą puszystą masę i po łyżce dodajemy zimny budyń. Budyniu dodajemy w ilościach według własnych upodobań ( im więcej budyniu tym masa jest słodsza i bardziej intensywna ).
  • 5. Masa śmietanowa : ubijać śmietanę kremówkę na wysokich obrotów przez kilka minut. Po uzyskaniu trwałej konsystencji śmietany dodać wystudzoną galaretkę ( wcześniej rozpuszczoną w połowie szklanki gorącej wody ) i ubijąć przez 2 - 3 minuty.
  • 6. Przełożenie : na ciasto z kakao wylewamy 1/3 masy budyniowej i nakrywamy ciastem z makiem. Znów wylewamy 1/3 masy, na której układamy ciasto z orzechami. Na ciasto orzechowe wylewamy połowę masy śmietanowej, w okręgu układamy biszkopciki przełożone konfiturą ( biszkopciki w formie kanapki - ciastko - konfotura - ciastko ) i wylewamy na nie drugą część masy śmietanowej. Całość przykrywamy ciastem białym i dekorujemy.
    Przed przełożeniem ciasta można nasączyć roztworem z 1szkl ciepłej wody i wyciśniętego soku z jednej cytryny bądź limonki.
    Całość wstawiamy na minimum 4 godziny do lodówki.

Porady

Torcik najlepiej smakuje w tej wersji jednak można go łatwo modyfikować, np podzielić ciasto tylko na 2 części i dodać te z 4 składników, które najlepiej nam odpowiadają.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować