Tort "Ambasador"

4.5 (146 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Przepis zaczerpnęłam ze starego zeszytu Mamy. Z małymi modyfikacjami odnośnie ilości poszczególnych składników powstało pyszne ciasto.

Składniki:

  • Na blaszkę o wymiarach ok 23x29cm

    Biszkopt:
    7 jajek
    1 i 1/2 szklanki cukru kryształu
    7 łyżek mąki ziemniaczanej
    7 łyżek mąki krupczatki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Krem:
    4 żółtka
    1/2l mleka
    300g cukru kryształu
    2 łyżki mąki pszennej
    1 budyń waniliowy
    500g masła lub margaryny
    2 łyżeczki żelatyny
    2 kieliszki spirytusu

    Dodatkowo:
    100g płatków migdałów
    100g orzechów włoskich (posiekanych)
    100g rodzynek np sułtańskich
    1/2 szklanki kakao
    1 puszka brzoskwiń
    1 cytryna
    1 opakowanie biszkoptów okrągłych (ok 180g)
    2 galaretki cytrynowe
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Tort "ambasador" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt 1. Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodawać po odrobinie cukru oraz żółtka i cały czas ubijać. Na końcu dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Przelać na wyłożoną papierem blaszkę i piec w temp. 180st C do suchego patyczka (ok 30-35minut). Przestudzony biszkopt przekroić na dwa blaty.
    Galaretki rozpuścić w 700ml gorącej wody i pozostawić do lekkiego stężenia.
  • Krem 2. Żółtka ucieramy z połową cukru, mąką oraz budyniem waniliowym. Mleko gotujemy z pozostałym cukrem. Do gotującego się wlewamy masę jajeczną i mieszamy cały czas by się nie przypaliło aż do momentu ponownego zagotowania. Studzimy.
    Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody i pozostawiamy do napęcznienia, następnie rozpuszczamy w gorącej kąpieli wodnej.
    Masło (lub margarynę) ucieramy dodając po odrobinie przestudzonego budyniu, a następnie rozpuszczoną żelatynę i spirytus.
  • Kremy 3. Krem dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy sok z cytryny oraz pokrojone owoce brzoskwiń.
    Drugi krem przygotowujemy dodając do niego kakao oraz bakalie.
  • Przełożenie 4. Przełożenie:
    Pierwszy blat biszkoptu- 2/3 masy owocowej- drugi blat biszkoptu- masa bakaliowa- biszkopty- pozostała część masy owocowej- galaretka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Brzoskwinie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować