Masa:
3 kostki masła,
1 l itr mleka,
30 dag cukru,
6 budyni białych,
4 żółtka,
1 ciemna czekolada,
15 dag rodzynek,
2 – 3 łyżki kakao,
15 dag orzechów włoskich,
15 dag migdałów,
1 duża puszka ananasa w syropie,
1 duża puszka brzoskwiń w syropie,
sok z 1,5 cytryny,
1/2 szklanki spirytusu,
Ciasto na cienki biszkopt:
5 jajek,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
5 łyżek cukru,
5 łyżek mąki tortowej,
Tort ambasador - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podzielić na 2, po pół litra. Jedną połowę mleka zagotować z cukrem, do drugiej połowy dać żółtka i budyń.
Do gotującego się z cukrem mleka wlać rozmąconą mąkę z żółtkami. Na wolnym ogniu ugotować gęsty budyń cały czas mieszając, aby się nie przypaliło i nie powstały grudki.
Budyń wystudzić. Masło ucierać dodając zimny budyń tak, aby powstała pulchna masa. Masę podzielić na 2 części.
Do części białej masy dać drobno pokrojone ananasy, brzoskwinie, sok z cytryny i część spirytusu. Dokładnie wymieszać.
Do drugiej części masy wsypać kakao, pokrojone orzechy, migdały, rodzynki, czekoladę i i resztę spirytusu. Wszystko dokładnie wymieszać.
Na upieczony biszkopt kładziemy masę czarną, wygładzamy. Na masę czarna kladziemy masę białą i również wygładzamy nożem.
Tort można ozdobić weług własnego uznania np. polewą czekoladową
Porady
Zamiast budyniu można użyć 15 dag mąki pszennej i 5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej. Migdały wcześniej sparzyć i obrać ze skórki.
Komentarze