Tort Ambasador

4.5 (141 ocen)

Tort dla miłośników masy z bakaliami

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1 szkl. cukru
    3/4 szkl. mąki pszennej
    3/4 szkl.mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa:
    5 żółtek
    1/2szkl.cukru
    1,5 szkl. mąki
    3/4 litra mleka
    1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
    2 kostki masła
    15 dkg orzechów
    15 dkg galaretki w cukrze
    1 czekolada mleczna
    rodzynki
    1 łyżeczka kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort ambasador - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    białka ubić,dodac cukier,ubić na sztywno,dać żółtka i wymieszać delikatnie,wsypać mąki wymieszane z proszkiem.Wlać na tortownicę i piec w 160 st.około 40 minut.
    Masa:
    odlać 1 szkl. mleka i rozrobić w nim żółtka i mąki,resztę mleka zagotować i wlać żółtka z mąką.Masło utrzeć i dodać wystudzoną masę,podzielić ją na 2 części, do 1-dać kakao,czekoladę pokruszoną i orzechy,do drugiej rodzynki i pokrojoną galaretkę.Ciasto przekroić na 4 części i przełożyć masą:2 kakaowe i biała lub na odwrót.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować