Tort "Ambasador" według Bożenki

4.5 (180 ocen)

  • 2 godz.

Smaczna propozycja ciasta na urodziny i uroczyste rodzinne okazje. Przepis stary, ma ponad 23 lata. Pracochłonny, ale warty poświęconego czasu.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Placek kakaowy:
    4 jajka
    5 łyżek cukru
    3 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki kakao
    odrobina na czubku łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka oleju

    Placek kokosowy:
    15 dag kokosu
    15 dag cukru pudru
    4 białka
    odrobina proszku do pieczenia
    2- 3 łyżki soku z cytryny

    Placek orzechowy:
    5 łyżek cukru
    4 jajka
    15 dag orzechów włoskich wyłuskanych i zmielonych
    2 łyżki tartej bułki
    odrobinka proszku do pieczenia

    Krem:
    1/ 2 l mleka
    cukier waniliowy
    4 żółtka
    1 łyżka mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    6 łyżek cukru pudru
    250 g masła "extra"
    2 łyżki kakao
    10 dag posiekanych orzechów włoskich
    10 dag rodzynek
    puszka ananasów
    100 g gorzkiej czekolady

    Dowolna dekoracja:
    kolorowy kokos
    groszku kolorowe cukrowe
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Tort "ambasador" według bożenki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie ciasta kakaowego
    W mikserze białka ubijamy z odrobinką soli na sztywną pianę. Wsypujemy cukier, ubijamy. Dodajemy po 1 żółtku, cały czas ubijając. Składniki sypkie przesiewamy, łączymy ze sobą. Wsypujemy do pozostałych składników. Całość delikatnie łączymy z olejem.
    Tortownicę lekko smarujemy olejem, wykładamy pergaminem, wlewamy ciasto. Pieczemy w temp. 160 stop. C przez ok. 20 min. sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone jest ciasto. Studzimy, wyjmujemy z formy.
  • 2. Ciasto kokosowe
    Białka ubijamy z cukrem, wsypujemy kokos, proszek do pieczenia, na końcu wlewamy cytrynowy sok. Delikatnie łączymy łyżką.
    Bierzemy taką samą tortownicę, wykładamy papierem i pieczemy ciasto w temp. 160 stop. C przez ok. 25 min. Musimy uważać, aby zbyt mocno ciasta nie przypiec, wówczas będzie się kruszyć. Sprawdzamy przy pomocy patyczka, czy ciasto jest już upieczone. Od razu po upieczeniu wyjmujemy z formy.
  • 3. Ciasto orzechowe
    Całe jajka ubijamy z cukrem do białości. Delikatnie mieszamy z połączonymi orzechami z bułką tartą, proszkiem. Wsypujemy do jajek. Razem łączymy.
    Taką samą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i pieczemy w temp. 160 stop. C przez ok. 25 min. Sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone ciasto. Wyjmujemy z formy, studzimy.
  • 4. Wykonanie kremu:
    Z mleka zimnego, odlewamy 1/2 szklanki. Resztę zagotowujemy z cukrem waniliowym.
    Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Wlewamy zimne mleko, wsypujemy obie mąki- mieszamy na gładką masę.
    Całość wlewamy go gorącego, zagotowanego mleka.
    Gotujemy gęsty budyń. Studzimy go.
    Masło ucieramy mikserem i dodajemy po łyżce przestudzony budyń.
    Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy przesiane kakao.
    Do jasnej masy dodajemy połamaną czekoladę gorzką, orzechy, rodzynki.
    Do ciemnej: ananasy.
  • tort "Ambasador" 5. Składanie torta:

    placek kakaowy
    krem jasny
    kokosowe ciasto
    krem ciemny
    orzechowy placek
    krem jasny
    dekoracja

    Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
    Przekładamy na ozdobną paterę szklaną. Kroimy na porcje.
  • tort "Ambasador" 6. Smacznego :)

Porady

Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Składniki sypkie- przesiewamy. Budyniu- nie studzimy w lodówce. Tortownica, to 25 cm średnicy. Krem możemy użyć dowolny, ulubiony. Rodzynki do masy moczymy. Ananasy odcedzamy, kroimy w kostkę. Wierzch ciasta można oblać polewą czekoladową lub białą, albo galaretką, ozdobić owocami świeżymi lub z puszki. Boki smarujemy kremem, obsypujemy kolorowym kokosem. Wierzch dekorujemy w/g uznania. Jeśli ktoś lubi torty wilgotne możemy go nasączyć, np alkoholem rozmieszanym z przegotowaną, osłodzoną wodą. Może, to być rum, koniak, winiak lub mocna owocowa nalewka. Nóż do przekrojenia torta moczymy za każdym razem we wrzącej wodzie. Torta możemy zamrażać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kokos Masa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować